Izaberite stranicu

Архимандрит Методије игуман Хиландара са Преосвећеним Епископом рашко-призренским и косовско-метохијским Теодосијем посетио је Призренску богословију и то је прва посета у историји једног  хиландарског игуману Богословији Св. Кирила и Методија у Призрену. Свечано су их дочекали професори и ученици Богословије

Хиландарског игумана призренски богослови су дочекали у понедељак вече, 15. октобра на капији Богословије и певајући протатско ”Άξιον εστίν” допратили га до школског параклиса Св. Кирила и Методија.

Епископ рашко-призренски Теодосије поздравио је оца Методија и монаха Силуана. Пожелео им је добродошлицу и захвалио се Хиландарацима на гостопримству које сваке године пружају призренским богословима који по завршетку првог разреда традиционално походе Свету Гору и Хиландар.

Игуман Методије је заблагодарио Епископу на гостопримству, присетивши се својих првих дана у Хиландару, када се упознао и друговао са призренским богословима, од којих су неки сада професори у Богословији.

После поздравног слова сви ученици и професори окупили су се у свечаној сали на синаксис са игуманом Методијем, који је говорио о потреби познања и вршења воље Божје у животу хришћана. После разговора са ученицима, игуман је даривао репродукције иконе Мајке Божје Тројеручице, да би се дружење са Епископом и професорима наставило у гостопримници.

Сутрадан, сви су имали прилику да целивају честице моштију Светих словенских просветитеља Кирила и Методија, заштитника Призренске богословије, које је игуман Методије донео, а добио их је за манастир Хиландар.

Након што су драги гости из Свете Горе обишли Манастир Св. Арханђела, Цркву Богородице Љевишке, Саборни Храм Светог Георгија и прошетали калдрмом царског Призрена, у коме су Свети српски владари и краљеви доста имања-метоха даривали Хиландару љутом клетвом заклињући оне који би се дрзнули да присвоје нешто за себе, пошли су пут Свете Горе Атонске, да наставе свој монашки подвиг и молитву за спасење свих.

Прије одласка заједно са владиком Теодосијем, професорима и ученицима Призренске богословије послали су важну поруку нашем народу из дворишта ове школске установе :

Извор: Призренска Богословија

Хиландарски Игуман посетио Призренску Богословију (15. октобар 2018)

Честице моштију Светих Кирила и Методија у Призренској Богословији:

 

Pin It on Pinterest

Share This