Select Page

На засједању Свештеног синода Руске православне цркве одржаном данас у Минску (Белорусија) донијета је одлука о немогућности даљег пребивања у евхаристијском општењу с Константинопољским патријархатом због његовог противканонског мијешања у црквени живот у Украјини, јављају руски информативни портали.

„Од сада па на даље, све до одрицања Константинопољског патријархата  од антиканонских решења која је усвојио, за све свештенослужитеље Руске православне цркве немогуће је саслуживање са клирицима Константинопољске цркве, а за мирјане – учешће у тајнама савршеним у њеним храмовима“, стоји у саопштењу Синода, преноси Православие.Ру.

„На данашњем заседању Светог синода донета је одлука да се прекине сваки дијалог са Васељенским патријархом. Принуђени смо на овакву одлуку јер су ка томе водили његови сви потези у последње вријеме“, изјавио је новинарима Митрополит волоколамски Иларион, шеф руске црквене дипломатије, преноси Спутњик.

Како је рекао, Руска православна црква се нада да ће Васељенски патријарх променити своју одлуку о додели аутокефалности Украјинској православној цркви.

„Надамо се да ће здрав разум победити, да ће патријарх променити однос према актуелној црковној реалности. Међутим, све док се то не догоди, све док незаконите и антиканонске одлуке Цариграда остану сна снази, ми нећемо моћи да наставимо дијалог“, истакао је митрополит.

Такође, Руска православна црква се нада да ће украјински председник Петро Порошенко одржати обећање и да неће прогонити вјернике канонске Украјинске православне цркве.

Р.В.

 

 

Pin It on Pinterest

Share This