Select Page

Његово Блаженство Патријарх антиохијски и свега Истока Јован X и његова Светост Патријарх српски г. Иринеј посјетили су данас Саборни храм Христовог Васкрсења у Подгорици, гдје су их дочекали и патријарашке благослове узели многобројни вјерници главног града Црне Горе.

У пратњи Патријарха Јована били су архијереји Антиохијске патријаршије Митрополит аркадијскики г. Василије и Митрополит њујоршки и цијеле Сјеверне Америке г. Јосиф.

У пратњи Патријарха Иринеја били су Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије, епископ шумадијски г. Јован и епископ ваљевски г. Милутин.

Били су присутни и Епископи наше помјесне Цркве: будимљанско-никшићки Јоаникије, захумско-херцеговачки Димитрије, диоклијски Методије и умировљени захумско-херцеговачки Атанасије.

Након доксологије Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски је одржао поздравно слово:

Ваше Блаженство Патријарше велике Антиохије, 

Ваша Светости, Патријарше српски г. Иринеје,

Ево нас у Храму Христовог Васкрсења освећеног благословом Патријарха који су га освештали и Вашим доласком, Вашим присуством у овом светом храму и доношењем благодати Божије и благослова велике Антиохијске патријаршије.

Присуство овог народа свједочи велику љубав и према Вама, посебно као Патријарху који је први пут дошао у овај свети храм, а исто тако и према нашем Патријарху Иринеју. То је свједочанство – глас, иако има и других гласова да се чују одавде, истинског народа Божијег Црне Горе, који се овдје сабрао са својим свештенством да прими Ваш благослов и преко вас и свих патријараха антиохијских, и свих наследника Светога Саве – нашега Архиепископа и просветитеља, до наших времена великих архиепископа, патријараха од времена Светих апостола Петра и Павла који су утемељили свету Антиохијску патријаршију.

Добро дошли међу овај народ и добро нам донијели те дивне благослове великих светиња православног Истока, и Јерусалима и Антиохије, и свих других светиња оних крајева гдје је Господ живио, гдје је разапет био и гдје је Васкрсао ради нас и нашега спасења.

На многаја, и многаја и благаја љета!

Блажењејши Патријарх Јован такође се обратио сабраном вјерном народу:

„Ваша Светости, мој возљубљени у Христу брате Патријарше српски Иринеју, Ваше Преосвештенство, Митрополите црногорски Амфилохије,

Браћо моја архијереји и браћо свештеници, монаси и монахиње, 

У Христу љубљени наш народе,

Најљепше ријечи могу да подијелим данас са вама и да кажем: Христос васкрсе! Моју молитву, мој у Христу брате Амфилохије у име нашег васкрслог Господа Исуса Христта да чува овај народ и ову Цркву. Данас смо са вама у овој цркви у Црној Гори, на позив Његове Светости Патријарха српског Иринеја. Данас могу да кажем вама, Ваша Светости да се Антиохијска црква и Српска црква грле у овој цркви. И носим вама, Ваша Светости, са мојом делегацијом, мојим Епископима и осталим њеним члановима, овој епархији и овом народу који је сачуван од Бога, вама, мој љубљени брате у Христу – љубав ваше браће из Антиохије.

Однос између Антиохијске и Српске цркве је историјски. Отуда гдје су апостоли Христови први пут употребили ријеч хришћани доносим вам љубав ваше браће. Ми потврђујемо ту љубав и желимо да кажемо да волимо Српску цркву и волимо вас много. И опет вам кажем: дошао сам да будем данас са вама, на позив Патријарха Иринеја да заједно посвједочимо да смо једна Црква, да смо, иако далеко географски – једна породица у Христу.

Свети апостол Павле је прошао кроз Дамаск и он је живио у Дамаску. А улица куда је он прошао је улица у којој је наша Патријаршија. Такође у Дамаску, на мјесту гдје је апостол Павле постао хришћанин постоји манастир, Ананијина кућа. Из Антиохије су пошли у свијет апостоли, Свети Игњатије Богоносац, Јован Златоусти, Јован Дамаскин и многи други светитељи и мученици. Као што Српска црква има много светитеља и мученика, има такође и наша Црква.

Ми кад смо јутрос дошли овдје у Црну Гору, прво смо дошли у Митрополију гдје смо цјеливали руку Светог Јована Крститеља, Светог Петра Цетињског и дио крста нашег Господа. Послије тога смо били у манастиру Острогу код Светог Василија, гдје смо добили велики благослов. Сад смо дошли овдје, да будемо са вама. У путу ми је Митрополит Амфилохије објашњавао гдје се све још налазе мошти светитеља, и ја сам био јако срећан. Ваша је земља – земља светитеља, земља мученика. Ваша је земља – земља православља. А то значи да су ваши оци и праоци дали своје животе за Христа. И тако сте ви примили своју традицију од ваших отаца и праотаца и сачували вјеру у вашим срцима. Тако и ви пренесите вјеру на вашу дјецу, а дјеца од једног до другог дјетета.

Данас сам много срећан и радостан, Ваша Светости и Ваше Преосвештенство Митрополите Амфилохије, због благослова да будем са вама и оволиким народом. И кад у цркви Васкрсења, у којој се налазимо, кажемо „Христос васкрсе“, то значи да смо ми дјеца васкрсења. Не плашимо се ни смрти ни мрака.Ви знате шта се дешава на Блиском Истоку, посебно шта се дешава у Сирији, гдје је наше сједиште. Желим да потврдим и да кажем вама да ваша браћа у Антиохији воле своју земљу, своју вјеру и не желе да изађу из те земље. 

Ови светитељи са иконостаса су ту да уједине све нас, да будемо једна породица и да тако везују небо и земљу. И ми се трудимо да на овој земљи свједочимо Исуса Христа. Ми смо једна Црква, и овдје на земљи и горе са светитељима. Кад одемо у нашу земљу ја ћу да пренесем ваше поздраве. И све што сам видио овдје са вама, пренијећу вашој браћи у Антиохији, да буду срећни и да знају какву сте имали радост, да сведочимо заједно да смо једна породица у нашем Господу Исусу Христу. Јесте, ми на Блиском Истоку сада пролазимо кроз тешко вријеме, али у Палестини, гдје је Господ рођен, из Антиохије одакле су изашли и куда су прошли апостоли не можемо да заборавимо да смо ми земља Христова. Ми ћемо увијек да будемо дио те земље.

Ми желимо да се молите за наш народ који сада тешко живи. Наравно, ми не заборављамо како сте ви овдје прошли, ваша земља, јер наша Црква и ваша Црква је – једна Црква. Црква је исповиједање и свједочење нашег Господа Исуса Христа. То је Црква мученика и светитеља. Молим се Богу у овом мјесту, у овој цркви, нашем васкрслом Господу и нашој Богородици и светитељима Павлу и Петру, оснивачима наше Антиохијске цркве да благослове вашу епархију ваш народ, да чувају вашу дјецу и ваше породице и све који су присутни и који нису присутни.

Живјели, наша браћо! Живјела Српска црква – Света Црква!

Обиласком храма Христовог Васкрсења у Подгорици Патријарси Јован и Иринеј су завршили једнодневну посјету Црној Гори.

Рајо Војиновић/Весна Девић

Фото: Драган Николић

 

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This