Select Page

Све значајне личности у историји наше Цркве православне посјетиле су Црну Гору у ово наше вријеме. Посјета Патријарха антиохијског и свега Истока г. Јован X (15. октобра) није прва посјета антиохијског Патријарха Црној Гори, али јесте прва посјета Његовог блаженства Јована, казао је гостујући на ТВ Нови, у емисији „У жижи“,  Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Подсјетио је да је за вријеме краља Николе долазио антиохијски Патријарх о чему свједочи и дивна икона коју је поклонио Митрополиту Митрофану Бану. Икона ће бити изнијета на цјеливање током  свечаног дочека и доксологије у част Патријарха Јована у Цетињском у манастиру (понедељак 11:00 часова).

Објаснио је Митрополит да ће то бити прилика да се подсјетимо и на тадашњег, али и садашњег Патријарха а кроз њих и на једну од најзначајнијих хришћанских Цркава.

„Прва основана Црква послије Јерусалимске од стране апостола Петра и Павла јесте Антиохијска Патријаршија. Касније је основана Римска патријаршија, онда тек послије ње она која је прва сад у Православљу по части – Цариградска патријаршија“, истакао је Митрополит.

Говорећи о предстојећој посјети, Архиепископ цетињски је казао да је то диван догађај и да очекује да ће са Његовим блаженством доћи Свјатјејши Патријарах српски г. Иринеј и више епископа.Током једнодневног боравка Патријараси ће поред Цетињског манастира, посјетити манастир Острог и Храм Христовог Васкрсења.

Митрополит је подсјетио да је Храм Христовог Васкрсења једини у свијету кога су освештали, заједно са другима, Патријарси цариградски Вартоломеј и московски Кирил, који су сада у одређеном неспоразуму. Помолио се Богу да их врати Храму Христовог Васкрсења, тој слози, љубави братској.

Истичући посебно радост због доласка антиохијског Патријарх г. Јована X, владика је казао да су све најзначајније личности у историји Цркве православне биле у Црној Гори у ово наше вријеме. Казао је да је Храм у Бару освештао Патријарх јерусалимски и да је то била, такође, историјска – прва посјета.

У емисији „У Жижи“ Митрополит Амфилохије је говорио о страдању Антиохијске патријаршије, Сирије и страховитом, незапамћеном прогону хришћана у Азији. Поменуо је и брата Патријарха Јована X, који је са још једним хришћанским Епископом прије неколико година киднапован и до данас се о њима не зна ништа.

Извор: ТВ Нови

Pin It on Pinterest

Share This