Select Page

Блажењејши Папа и Патријарх великога града Александрије и све Африке Теодор II позвао је вјернике УПЦ да остану вјерни хришћани у канонској Православној цркви.

27. септембра 2018. године у одеском Спасо-преображенском катедралном сабору предстојатељ Александријске православне цркве обратио се вјернициома УПЦ патријарашком бесједом у којој је нагласио да је поглавар канонске цркве у Украјини Блажењејши Митрополит Онуфрије, саопштио је Информационо-просветитељски одјел УПЦ.

Након одслуженог молебана за јединство Цркве, превладавање раскола и мир у Украјини, Патријарх Теодор позвао је вјернике „да остану вјерни православној вјери, да остану у канонској Цркви“.

„Апостол Петар је у првом вијеку видио поцијепани хитон Христов“, напоменуо је Патријарх александријски. „Тај хитон је већ толико година крвављен и зато га је потребно држати у нашим срцима. Зато што је у историји Цркве било веома тешких времена, вјерујемо да је у овим тешким данима у Украјини канонска Црква“.

Патријарх Теодор је истакао да је на челу канонске Цркве у Украјини Блажењејши Митрополит Онуфрије – „од Бога благословени човјек и истински монах“ и додао да се прошле недјеље сусрео с предстојатељем Пољске православне цркве: „С Блажењејшим Митрополитом Савом потписали смо један документ да смо заједно с канонском Православном црквом у Украјини“.

Патријарх је још једном нагласио да је у Украјину дошао да би позвао вјернике УПЦ да остану хришћани вјерни Православној цркви. „Ми ћемо бити заједно с онима који желе православно јединство, моја љубав увијек је с вама“.

На крају је Патријарх изразио благодарност свима присутнима, пожелио им здравље и срећу и три пута возгласио: „Христос воскресе“!

Извор: http://spzh.news/ru

С руског: Рајо Војиновић

Pin It on Pinterest

Share This