Select Page

Општина Улцињ забранила је Митрополији црногорско-приморској да на Крстовдан служи Литургију на остацима цркве Пресвете Богородице у улцињском Старом граду.

Полиција је од раних јутарњих часова блокирала прилазе Старом граду, па је због тога Литургија служена у саборном храму у Улцињу.

Парох улцињски протојереј Синиша Смиљић казао је Радио-Светигори да је његова парохија, по благослову Митрополита Амфилохија и по већ устаљеној традицији, најавила Свету службу на остацима овога древнога храма поводом празника Воздвиженија Часног Крста Господњега.

„Били смо заиста непријатно изненађени чињеницом да смо добили обавјештење од стране Центра безбједности да је богослужење забрањено. У образложењу је стајало да мјесто на коме се налази храм Пресвете Богородице имовински припада Општини Улцињ, што је заиста и тачно, али је просто остало нејасно зашто је то молитвено окупљање, послије свих деценија и година, послије традиције једног мунтиконфесионалног суживота у Улцињу, овога пута ускраћено овдашњој православној заједници“, рекао је он.

Додао је да је, умјесто одговора на то питање, од улцињске православне заједнице затражено да се обрати надлчежним институцијама, за што је већ било касно.

Отац Синиша је казао да му је одлука о забрани богослужења саопштена усмено од стране двојице службеника.

„Као свештенику циљ ми је да буде мир, да буде један договор, да покушамо да се све ријеши правним путем, без дизања тензија. И Митрополит Амфилохије, с којим смо све вријеме били у контакту, такође је благословио да се послушају државни органи и да се Литургија служи у саборном храму“, рекао је отац Синиша.

По његовим ријечима, ова ситуација је идентична оној прољетошњој са Свача.

„И тамо се такође слиужило деценијама, била је та пракса, а сви смо били свједоци шта се тамо десило. Ово што се сада деило у Старом граду забрињава православну заједницу у Улцињу, али наравно и шире. Народ је уплашен и то ствара простор за разне приче и манипулације. Али, ето, ми ћемо, ако Бог да, у наредном периду настојати да, како каже народ истјерамо зеца из грма, да видимо и шта је у питању и да нам се дају одговори“, поручио је он.

Отац Синиша је посебно нагласио да традиција богослужења није прекинута.

„По Митрополитовом благослову, ја и неколико парохијана јуче ујутру смо посјетили остатке храма Пресвете Богородице, тамо смо окадили, прочитали тропар, помолили се Богу за све Улцињане, за све православне и нијесмо прекршили забрану. Јер, то није био скуп, пошто се по закону под скупом подразумијева присуство више од двадесет организованих људи. Нас је било пет-шест, тако да нисмо повриједили закон, а опет смо испоштовали велики празник, испоштовали смо и традицију донекле“, објаснио је он.

Овим поводом је засједао улцињски Црквени одбор и констатовао да је у Улцињу присутан снажан притисак на православну заједницу.

„Поред Свача и овога јуче, мношто је и малих случајева и опструкција према православнима за које шира јавност не зна. А са њима се свакодневно сусрећемо. Истина је да је обични народ у овом граду диван народ. Ево ја као свештеник ћу увијек посвједочити да никаквих проблема немамо са обичним народом који је тако предусретљив, и албанске националности и исламске и римокатоличке вјероисповијести. Притисак долази од стране појединих општинских структура или неких НВО организација“, каже парох улцињски.

Отац Синиша каже да је у питању само једна струја унутар општинских структура потпомогнута Националним савјетом Албанаца којима онај други дио улцињске власти мора да чини уступке ове врсте.

„Православна заједница је жртва тих балансирања унутар локалне власти и ми се надамо да ће се то ускоро разријешити. На сједници Црквенохг одбора у проширеном саставу одлучили смо да затражимо пријем код градоначелника и затражимо одговоре на питања која нам се намећу, да видимо за будућа богослужења… Да видимо да ли је само у питању администрација. Ако се ради о администрацији да видимо на који начин да испоштујемо процедуру… Просто, да видимо у чему је проблем и шта нам је чинити“, каже отац Синиша Смиљић.

Рајо Војиновић

 

Pin It on Pinterest

Share This