Select Page

Црква Рођења Пресвете Богородице на Градском гробљу Чепурци у Подгорици прославила је своју крсну славу. Свету Литургију је служио архимандрит Марко Калањ, дугогодишњи игуман Цетињског манастира, уз саслужење протојереја-ставрофора Далибора Милаковића, протојереја Предрага Шћепановића и протојереја Миладина Кнежевића, старјешине храма.

Старјешина цркве, протојереј Миладин Кнежевић, потрудио се, са добротворима и приложницима цркве, да и овогодишњу славу учини још свечанијом јер ова црква већ пар година се облачи у ново рухо, обнављајући своју љепоту кроз богослужбену обнову и украшавање унутрашњости и спољашњости храма. Тако је вјернике на овогодишњој прослави дочекао нов фрескопис, који је дјело фрескописаца Гаврила Марковића и Дејана Јовановића.

Литургији је присуствовао велики број вјерног народа. На крају је благосиљан и пререзан славски колач. Овом приликом празничном бесједом обратио се протојереј-ставрофор Далибор Милаковић, који је говорио о данашњем празнику, истакавши да је Рођење пресвете Богородице најдубљи израз љубави Божије према човјеку, а Пресвета Богородица одговор на ту љубав Божију.

”Богордица је нова Ева, која успоставља првобитни поредак љубави између Бога и човјека којега је стара Ева нарушула непослушањем. Својим одрицањем од Бога Ева је постала за Адама посредница свих грехова, а нова Ева – Пресвета Дјева постаје посредница у општењу рода људскога са Богом и зато без ње и њене заштите не може се бити у заједници са Богом”, истакао је отац Далибор.

Он је честитао славу и овогодишњем домаћину Миодрагу Жунићу, његовој породици и пожелио им да Господ и Мајка Божија узврате сваким добром и благословом.

Дио славског колача и благослов да припреми славски колач и трпезу љубави за следећу годину преузео је Никола Вучковић.

Садашњи храм Рођења Пресвете Богородице подигнут је 1890. године на темељима неког старијег. Изнад улазних врата пише да га је подигао Хаџи Митро Мијатовић.

Pin It on Pinterest

Share This