Izaberite stranicu

Нови цивилни гувернер Свете Горе Константинос Димцас посетио је 29.08. Манастир Хиландар. Димцас је ступио на дужност 2. августа, заменивши Аристоса Касмироглуа, који је на том месту био од 2010. године. Будући да је Свете Гора аутономна област унутар Републике Грчке, институција гувернера кога поставља Министарство спољних послова, представља везу између управе Свете Горе и грчке државе. Његово седиште је у Кареји, административном центру Свете Горе.

Након ступања на функцију гувернера Димцас је, како је то уобичајено, кренуо у обилазак свих двадесет светогорских манастира и посете монашким обитељима. Пре Хиландара, који је четврти манастир по светогорској хијерархији, нови гувернер је обишао прва три, Велику лавру, Ватопед и Ивирон.

Гувернера је у Хиландару дочекао игуман, Високопреподобни архимандрит Методије са братијом. Гост је на манастирској капији дочекан са Светим Јеванђељем. Затим је у литији допраћен до саборне цркве где је одслужена доксологија.

Константинос Димцас је осведочени пријатељ српског народа. Током свог дугогодишњег рада на месту директора добротворне организације Архиепископије атинске “Апостоли”, дванаест пута је долазио у Србију доносећи хуманитарну помоћ српском народу на Косову и Метохији.

У својим беседама, игуман Методије и гувернер Димцас, посебно су истакли веома важну улогу Светог манастира Хиландара као моста који већ више од осам векова спаја два братска народа, грчки и српски. Током боравка у хиландарској обитељи представник цивилне власти на Светој Гори имао је прилику да се упозна са богатим наслеђем манастира и радовима на обнови од последица пожара 2004. На крају посете заједно са игуманом Методијем обишао је виноград на Савином пољу и винарију.

Извор: Манастир Хиландар

Pin It on Pinterest

Share This