Select Page

У храму Рождества Пресвете Богородице у Буенос Аиресу, јуче је устоличен први српски Епископ за Јужну и Централну Америку г. Кирило (Бојовић).

Свету архијерејску литургију са чином устоличења служио је досадашњи администратор Епархије буеносајреске и јужно-централноамеричке Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, са више архијереја СПЦ и осталих православних јурисдикција у Јужној Америци: Митрополита аргентинског и јужноамериканског г. Игнатије (РПЦ), Архиепископа мексичког г. Алеха (Америчка православна црква), Епископа каракаског и јужноамеричког г. Јована (Руска загранична црква), Епископа патарског г. Јосифа (Васељенска патријаршија), Епископа диоклијског г. Методија и Епископа г. Кирила.

Светој служби и свечаном чину устоличења присуствовали су представници других инославних цркава и дипломатског кора.

Одлуку Светог Архијерејског сабора Српске православне цркве којом је маја 2018. године Владика Кирило изабран за Епископа буеносајреског и јужно-централноамеричког, прочитао је Епископ диоклијски Методије.

Митрополит Амфилохије је у архипастирској бесједи рекао да је Владика Кирило шеснаести Епископ Православне цркве који је устоличен на јужноамеричком континету.

„Устоличавајући Епископа Кирила, ми ништа друго не радимо него настављамо да испуњавамо заповијест Христову који је рекао: Идите и крштавајте све народе у име Оца и Сина и Светога Духа учећи их да држе све што сам вам заповиједио и проповиједајте Јеванђеље свакоме створењу. Тиме ми ништа друго не чинимо, него настављамо дјело Светих апостола Христових, првих Његових ученика“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Пожелио је Владици Кирилу да заиста буде апостол Христа Бога нашега.

„Да свједочи Јеванђеље свуда, а посебно овдје гдје га је Бог поставио за свога епископа“, пожелио је Митрополит Амфилохије предајући Владици Кирилу архијерејски жезал.

У приступној бесједи Владика Кирило је, између осталог, казао да јеванђелска свјетлост треба да огрије сваки народ и сваког човјека.

Он је додао да ће се трудити да настави дјело које је започео наш духовни отац и архипастир Митрополит Амфилохије у овој Епархији.

„Са нама су и дјело и поука и моилитва наших претходника архимандрита Доситеја, који је сада Епископ британско-скандинавски, Епископа Митрофана, садашњег Епископа канадског и блаженог спомена попа Радојице Поповића, и свих свештенослужитеља који се овдје потрудише да унаприједе црквени живот на овом континенту. Нарочито су са мном молитве и благослов мог духовног оца и учитеља Високопреосвећеног Архиепископа цетињског и Митрополита црногорског и приморског господина Амфилохија из чије руке данас примам овај владалачки жезал. Ја ћу се, са мојим скромним могућностима, трудити да у свему наставим то добро дјело нашег духовног оца и архипастира Митрополита Амфилохија“, казао је Владика Кирило.

Подсјетио је на присуство и молитвено учешће у овом чину сестринских Цркава: Мајке-цркве константинопољске, антиохијске, московске, заграничне руске, православне америчке и друге.

„Са којима вјековима заједно радимо на истој њиви Господњој. Заједно нам, дакле, предстоји да радимо на обнављању вјере код људи нашег поријекла, традиције и културе. Као друго, не служећи се јефтиним прозелитизмом морамо бити отворени за све оне људе, било које расе, нације, културе или религије који истински желе да се упознају са Православљем и приме истиниту вјеру православну. Као треће, али не мање важно, треба изграђивати добре односе са другим инославним црквама које дјелују на овом континенту, нарочито са римокатоличким хришћанима, да би се кроз дијалог и сарадњу учвршивало наше узајамно поштовање“, поручио је Владика Кирило.

Као четврти узадатак, он је истакао молитву за просперитет и напредак свих народа Јужне и Централне Америке.

„Знајући да је вјера без добрих дјела мртва, морамо се старати да нашу вјеру увијек поткријепимо добрим дјелима јеванђелске љубави и милосрђа према нашим ближњима“, рекао је Владика.

Посебно је нагласио да без црквене јерархије нема Цркве.

„Нити Црква без ње може обављати своју спасоносну службу. С друге стране, пастири су дужни да уче своје стадо, да духовно управљају њиме и свршавају за њих свештенодејства. И прије свега да буду углед стаду кроз примјер доброг живљења у Христу. Љубав треба да уједињује јерархију и вјерне. И једни и други заједнички треба да решавају сва важнија питања која се тичу Цркве“, поручио је у приступној бесједи Владика Кирило.

Рајо Војиновић

 

 

Фото галерија 1:

Фото галерија 2: 

Pin It on Pinterest

Share This