Izaberite stranicu

У оквиру програма херцегновског Трга од ћирилице, 21 августа је на Белависти одржано вече посвећено положају Срба у Бившој Југословенској Републици Македонији, њиховој богатој културно-историјској традицији и савременом умјетничком стваралаштву.

Проф. др Бора Ристић је у свом излагању нагласио континуитет и значај српског присуства на просторима некадашње Старе Србије..

– У том континуитету, почев од средњег вијека па до наших дана, било је много успона и падова, али је данашња ситуација веома тешка – рекао је др Ристић.

– Актуелне македонске власти, очигледно по диктату западних сила које прекрајају Балкан, принуђене су да праве неразумне и штетне уступке сусједима, уз заобилажење свих демократских процедура, при чему се потпуно занемарују права српске националне заједнице. И поред тога, Срби у данашњој Македонији браниће свој идентитет и његовати своју богату културну баштину, очекујући подршку Србије и свих релевантних установа које брину о судбини српског народа – поручио је др Ристић.

У наставку је изведен богат културно-умјетнички програм који су припремили пјесник Стојан Арсић и музичари Ненад Вукојичић и Горан Фимић.

Вечерас ће се на Тргу Херцега Шћепана одржати свечаност уручења награда Трга од ћирилице. „Печат Херцега Шћепана“ примиће умировљени Епископ захумско-херцеговачки г. др Атанасије (Јевтић), док је „Слово Ћирилово“ ове године припало издавачкој кући „Унирекс“ из Подгорице.

Pin It on Pinterest

Share This