Izaberite stranicu

Пратиоци Трга од ћирилице прексиноћ су имали прилику да у порти Цркве Светог Спаса на Топлој погледају руски филм “Руска голгота” који говори на јасан отворен и директан начин о збивањима која су из перспективе једног вијека касније била до сада замагљивана, спомињана, али необјашњена, дотицана, али неоткривана. Импонује начин на који смјело, истинито, и људски и стваралачки, филм који се састоји из више цјелина казује открива истину о дуго прећуткиваним и вјешто сакриваним околностима јекатеринбуршког злочина када је прије једног вијека убијен руски цар Николај и његова породица. И на овај начин у Херцег Новом који је и те како везан за руску трагедију одата је пошта страдалништву царске породице. Потресна документована прича о трагичном убиству цара Николаја који је означио велику прекретницу у историји Русије, па и свијета пошто је тада срушена монархија, срушен идеап царске власти…

Из сваке сцене се види да је проблем Русије који је довео до краја породице Романов цивилизацијски проблем и проблем културног идентитета који дијеле народи на Истоку који су са једне стране усвојили западну културу, али она им не доликује и зато су упали у мржњу према човјеку који значи поредак и представља царство које је на издисају…

Кроз цио филм потврђује се да је цар Николај био слуга Божји.

Филм је указао и на спољнополитички фактор који је водио ка револуционарном преврату. У том тренутку руске историје с једне стране су се нашли њемачки интереси (преко пломбираног вагона и Лењина) и са друге стране утицај Енглеске да овлада овим европско-азијским простором и рушењем цара Николаја, јер је њен циљ био да изазове Први свјетски рат. За све ове пројекте заврбовани су људи из царевог окружења, чак и из породице Романов, која је више од триста година управљала Русијом.

Током већег дијела филма провијава мисао да је цару Николају, током читаве владавине, пред очима лебдјела и могућност страдалништва и да је он храбро корачао у сусрет у испуњењу те могућности.

Са филмског платна чуло се мноштво занимљивости о тешким временима ратова и револуција, о Распућину и пророчанству Светог Серафима Саровског, који каже: “када дођу последњи крвави моменти, ти ћеш моћи да побјегнеш за границу, али ће онда Русија пропасти, а ако останеш пашћеш жртвом, али ће Русија опстати и друга занимљива казивања.”

Руска православна црква је 2000. године канонизовала царску породицу, а пажљиви посматрач филмске приче имао је прилику да сазна да је прва идеја о канонизацији потекла од Српске православне цркве 1938. године. Чуо се и податак да је цар Николај у преломној 1914. години одлучно стао на страну двије мале балканске краљевине када их је 28. јула напала Аустроугарска.

Вечерас од 21 сат на Топлој, на програму је вече “Срби у Македонији јуче и данас”. Гости вечери су Епископ Јоаким Јовчевски и професор Бора Ристић. У музичком програму учествују Љиљана Поповић и “Жива вода”.

З.Ш.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This