Izaberite stranicu

Празник Преображења Господњег свечано је прослављен на Светом Стефану у парохији паштровској.

Света Литургија служена је у Цркви Светог Архиђакона Стефана на острву Свети Стефан. Литургију су служили протосинђел Климент Бољевић намјесник манастира Прасквица и протојереј Драгослав Ракић парох паштровски.

У току Литургије Светој Тајни Крштења приступила је Исидора Павићевић из Подгорице.

На крају Свете службе Божије, празничном бесједом вјернима се обратио протојереј Драгослав Ракић истичући високи значај празника Преображења за православне хришћане онога и овога времена.

Истакао је да Преображење заједно са Божићем, Богојављењем и Васкрсом сваки пут из почетка открива пуноћу смисла човјековог постојања, и вјечну свјетлост којом Господ обасјава човјека као круну стварања:

„Празник Преображења непрестано позива сваког оног који вјерује у Христа Васкрслог да се у сваком свом кораку, мисли, дјелу преображава и преиспитује и непрекидно у Христа облачи као што се данас у Христа обукла наша Исидора…“

Говорећи у наставку о Тајни којом Господ невидљиво и нетварно облагодаћује и благосиља човјека, отац Драгослав је истакао да благодат и духовни дарови којима нас Бог дарује при самом ступању у заједницу православних обавезују:

„Позивају човјека да те исте дарове умножава његује и чува у току свог читавог живота јер само тако се цијелим својим бићем можемо сачувати и уздигнути изнад пролазности и пропасти у вјечност и непролазност.“

На крају службе, по древној пракси освештано је грожђе које је уз нафору дијељено вјерном народу.

Преображењска свечаност настављена је у поподневним часовима гдје се већ трећу годину организује свечана литија, која полази испред манастира Прасквица и пролазећи кроз Свети Стефан благосиља мјесто и све присутне у њему.

По завршетку литије на риви Светог Стефана послије поздравног слова пароха, празничном бесједом обратио се протојереј Немања Кривокапић након чега је услиједио је богат културно умјетнички програм у којем су учествовали: Дјечији хор парохије паштровске „Света Јелена Штиљановић“, Етно група „Пече“ из Подгорице, Пјевачко друштво „Грбаљ“ из Грбља, КУД „Ђурђевданско коло“ из Подгорице, КУД „Свети Јован Бладимир“ из Бара, Етно група „Вез“ из Београда, Ансамбл древног руског појања „Кључ Разуменија“ из Санкт Петербурга из Русије и Етно појац Даница Црногорчевић.

У току програма свечаност је праћена са изложбом монашких и паштровских производа, те послужењем за све присутне које су вриједно припремиле сестре Кола православних сестара „Света Јелена Штиљановић“. Ове године је као новина на роштиљу пржена и риба и дијељено вино за све присутне, што је употпунило домаћинску понуду те ноћи.

По свједочанству многих присутних, литија и свечани програм на Светом Стефану сваке године постаје све озбиљнија и све посјећенија свечаност која плијени пажњу на очиглед многих.

За организацију свечаности побринула се парохија паштровска и манастир Прасквица уз помоћ мјештана и појединих власника хотела који послују на простору Светог Стефана.

 

Парох паштровски

протојереј Драгослав Ракић

 

Pin It on Pinterest

Share This