Izaberite stranicu

Православна Црква обележава чудотворну Супрасаљску икону Пресвете Богородице сваке године 10. августа. Дан је велики празник за вернике Пољске Православне Цркве, који се окупљају у хиљадама у манастиру Супрасаљ у североисточној Пољској.

Прослава се поклапа, не случајно, са прославом Смоленске иконе Пресвете Богородице Одигитрије, чиме се пројављују древне везе између народа Подласја и Смоленска.

Поклоници су почелу да пристижу у манастир уочи празника: пешке из Василкова, Кринке и Бјалистока, или кануом из Гродека, или аутобусом из Варшаве (пут организовао Православни ординаријат Војске  Пољске). Поклоници нису били обесхрабрени лошим временом и радовима на путу док су пристизали у манастир.

Свеноћно бденије је служио митрополит варшавски и све Пољске Сава са осам других архијереја Пољске Цркве. Акатист Пресветој Богородици и панихида за архиепископа Мирона, бившег игумана манастира, служени су после бденија.

Богослужења су настављена током ноћи са неколико Литургија које савршених у различитим црквама манастира. Литургијом у главној манастирској цркви началствовао је игуман митрополит Сава уз саслужење неколико архијереја и свештеника. Проповед је одржао архиепископ белски Григорије.

***

Чудесну Супрасаљска икону наручио је 1503. године ктитор манастира митрополит Јосиф Солтан као копију Смоленске Иконе из 11. века у стилу Одигитрије. Икона је постала једна од најпоштованијих икона широм региона; приписују јој се многа чудотворна исцељења. Када су монаси напустили Русију 1915. године, понели су са собом ову чудотворну икону која је касније изгубљена и уништена. Садашња манастирска икона је копија  изображена  пре сто година поводом 400-годишњице манастира, и улива велико поштовање с обзиром на то да огроман број верних из Пољске и суседних земаља долази и целива је уз молитву Пресветој Богородици.

Извор: Православие.ру (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This