Izaberite stranicu

На херцегновском Тргу од ћирилице 13. августа 2018. је обиљежена 110. годишњица од упокојења великог српског приповједача Сима Матавуља.

На живот и дјело Матавуља који је о Херцег Новом, Боки и Црној Гори, као и родној Далмацији, писао с толико искрености и љубави, присутне су подсјетили др Горан Максимовић и књижевници Оливера Доклестић и Будимир Дубак.

Горан Максимовић је истакао да је Матавуљ у свом не тако дугом животу имао своје четири књижевне етапе – далматинску, херцегновску (бокељску), црногорску и београдску.

– Млади Матавуљ је књижевно објединио те крајеве. Овдје у Боки нашао је извор најчистијег српског језика. Нигдје се у српској књижевности не појављује толико различитих ликова као у причи и приповиједању Сима Матавуља. То су приповједачки медаљони који су надживјели свог аутора и остали у аналима српске књижевности, којих се ваља присјети на манифестацијама као што је „Трг од ћирилице“ – казао је др Горан Максимовић.

– Матавуљ је живио са новском средином и њеним људима, поставши заиста њен нераскидиви дио. Имао је ту нова дружења и надахнућа – рекла је Оливера Доклестић, осврћући се на богату библиографију о Матавуљу у Херцег Новом.

– Овај град је једној од најјачих фигура српске књижевности подарио и улицу и бисту, која је нажалост недавно „обезглављена“ – казала је Доклестић, која је са својим сарадницима ових дана објавила књигу о Српској закладној поморској школи чији је наставник био и Сима Матавуљ.

Бесједећи на тему „Мемоарски роман Сима Матавуља“, Будимир Дубак подсјетио је да ниједан крај није био описиван и опјеван као Бока, а у тој богатој збирци предњачи Матавуљ „Биљешкама једног писца“.

-Он је незамјењиви свједок прилика и времена владавине књаза Николе и портретиста менталитета Црногораца, посебно њиховог односа према власти. Та поданичка свијест и карактер у односу према ауторитету апсолутисте књаза Николе била је свеприсутна, а слично је и данас код нас – констатовао је Дубак.

Одломке из дјела Сима Матавуља читала је Драгана Влаовић, а у музичком програму су учествовали Наташа Миљевић из Смедеревске Паланке и хармоникаш Гаврило Кујунџић из „Косовских божура“.

Вечерас је на програму Трга од ћирилице обиљежавање 120. годишњице рођења „добре виле српске поезије“ Десанке Максимовић, о којој ће говорити Милица Бакрач и Желидраг Никчевић.

 

Pin It on Pinterest

Share This