Izaberite stranicu

Пoшаљи свјетлост Твоју и истину Твоју

Приказ 272. броја „Светигоре“

На празник Илиндан из штампе је изашао 272, aвгустовски, број „Светигоре“, образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Овај број тематски је вeзан за стогодишњицу страдања Царске породице Романов. Стогодишњица страдања је и стогодишњица њиховог ускрснућа и славе, те је и назив репортаже о овом празнику „У знаку крста и васкрсења“. Не само у Русији, него широм свијета обиљежен је тај историјски догађај. „Светигора“ преноси слово Његовог блаженства папе и патријарха Александрије и цијеле Африке г. Теодора II, „Новомученици – Царски страстотерпци нас уједињују“. Да мученици уједињују православце казује и репортажа „Дани руске духовности и културе”, одржани у Херцег Новом у априлу ове године. На сам дан страдања Царских мученика, 17. јула, посебно се славило у Никшићу, у Саборној цркви Светог Василија Острошког, која је тога дана прославила своју ктиторску славу. О том „парчету неба на земљи“ пише Оливера Балабан.

Оно што је одликовало Царске мученике било је смирење. А смирење је темељ свих осталих врлина, пише у богословском есеју „Светитељи као знак испуњења Божијег обећања човеку“ Алексеја Илича Осипова. Један од оних на коме се испунило то обећање је – Новомученик Василије Кинешемски, са чијим житијем ће вас упознати нова „Светигора“.

На насловној страни је фотографија новоизабраног епископа диоклијског Методија, чију приступну бесједу „Љубим Tе, Господе, Крепости моја“ можете интегрално прочитати у часопису, а такође и репортажу „Достојан!“ везану за његово устоличење. У хроници Отачаствене цркве описују се остале епископске хиротоније, након мајског засједања Сабора СПЦ.

Због обилности домаћих актуелности, у овом броју су изостале хронике из помјесних цркава и свијета. Али зато ту су увијек нове и занимљиве теме, као што су – разговор с игуманом савинским, архимандритом Варнавом Гвозденовићем „Син утјехе“; интервју са Његовом светошћу патријархом Иринејем, преузет из дневних новина „Дан“ „Цркви горе него под Османлијама, Србима горе него у НДХ“; репортажа о прослави Видовдана; репортажа „У сусрет јубилеју – 680 година манастира Стањевића“, репортажа  „Што је Божје, то је неуништиво“, о 300-годишњици Топаљске комунитади; вијест „Руска земља – Русија православна“ о додјели руске награде предсједнику УКЦГ Новици Ђурићу; писмо „О обесправљености  радника у Црној Гори“ митрополита Амфилохија упућено предсједнику Владе Црне Горе г. Душку Марковићу.

Незаобилазни су текстови са историјском тематиком. Јован Б. Маркуш се бави Тринаестојулским устанком у Црној Гори „Скривена истина о поводу за Тринаестојулски устанак“; Нико Јовићевић потписује текст „Поп Ђоко Пејовић  командир са Грахова и дипломата о свом руху и круху“; протођакон Владимир Јарамаз даје извјештај о полагању  мошти свештеномученика Риста Косијеревског у цркву на Валу „Свештеномученик Ристо –  пјесник с крстом у рукама“.

„Светигора“ се кроз рубрику помен опростила од архимандрита Варнаве, игумана савинског и од Јанка Јовановог Вуковића.

Август је препун дивних празника који нас припремају за духовну сјетву и преображењску свјетлост, за завјете који долазе са гора. О тим горама је прошле године бесједио Његово високопреосвештенство митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије на Преображење Господње на Кључком тавору. Те „Горе Господње“, како и гласи назив бесједе, с првим странацима уводе читаоца у бит и поруку осталих текстова августовског броја „Светигоре“.

 

М. Живковић

Pin It on Pinterest

Share This