Izaberite stranicu

У Херцег Новом у цркви Лазарица на Видовом врху прослављен је Видовдан. Свету архијерејску литургију служио је парох игаљско-суторински отац Благота Васиљевић, а међу окупљеним вјерницима био је потпредсједник општине Милош Коњевић.

Црква Лазарица посвећена је Светом цару Лазару, али и свима који су дали своје животе за вјеру и отечество од Косова до данашњих дана. Отац Васиљевић је истакао да Свето писмо каже: ,,Нема више љубави него ко да живот свој за пријатеље своје“, а они су побиједили страх и самоћу, своје животе жртвовали за спас свога рода. Слобода је нешто драгоцјено, и човјек који није слободан, он је у ропству и мученик.

– Наш народ је увијек имао велике људе који су били спремни да се жртвују за свој народ. Како јунаке, тако и научнике, и по свим наукама и професијама, било је великих људи. Хвала Богу, има их и данас, али те људе не можемо одмах да видимо. Некада морамо гледати издалека. Они су се жртвовали, не тражећи ништа за себе, већ само за добро свога рода, казао је Васиљевић.

Црква Лазарица, посвећена Св. Кнезу Лазару, обновљена је и освештана 2013. године захваљујући добровољним прилозима бројних вјерника. Од тада се у њој служи Литургија, а до тада је служена само вечерња служба.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This