Izaberite stranicu

Снажно невријеме, праћено јаком кишом и грмљавином, које је прије три дана, 26. јуна, захватило Грчку и Свету Гору, није угрозило ни оштетило манастир Хиландар, али је штета причињена путевима.

Услед обилних падавина које су тог дана трајале од 13.30 до 17 ч, на манастирском имању настали су велики бујични потоци, објављено је на интернет-страници Задужбине манастира Хиландара.

Како се наводи, посебно је набујао хиландарски поток који је већи дио године потпуно сув. Вода се разлила на више мјеста и на кратко прекинула пут до мора, које је удаљено око 2,5 километра од манастира.

На том потезу се налазе Пирг Краља Милутина из 14. века, економија, виноград, винарија и стари манастир Светог Василија, који нису претрпели никакву штету.

Највећа штета је причињена путевима. На Светој Гори, као и у околини Хиландара, путеви су земљани и често се дешава да их киша делимично оштећује, па чак и на неко време учини непроходним.

Последњих година је доста уложено у обнову и проширење противпожарних и саобраћајних путева на имању Хиландара, тако да су одводни канали који се редовно одржавају, у знатној мери допринели очувању саобраћајница. Одмах након првог удара бујице, део манастирске механизације је упослен на поправци штете на путевима. Сам Хиландар ни у једном тренутку није био угрожен, нити је дошло до продора воде у манастир.

Невреме је појава која се готово редовно понавља у правилним размацима од десетак година и типична је за тај део Грчке. Последња велика непогода ове врсте десила се 2007. Деведесетих година прошлог века такође је забележено снажно невреме након кога је израђен додатни насип са јужне стране манастирског утврђења.

Извор: hilandar.org

 

Pin It on Pinterest

Share This