Izaberite stranicu

Празник светог великомученика и угодника Божијег цара Лазара у Бару започео је Светом литургијом у Храму Светог Јована Владимира, коју је служио јереј Младен Томовић, а саслуживао му је протојереј Љубомир Јовановић.

Отац Младен у својој бесједи осврнуо се на значај празника и свега онога што је свети цар Лазар урадио за наш народ, поменувши све оне који су живот дали за своју отаџбину и вјеру православну.

Након Литургије освештан је и пререзан славски колач у част Светог цара Лазара и са њиме пострадалих косовских мученика.

Свештенстvо Саборног храма је у вечерњим сатима служило акатист Светом Нектарију Егинском, чији дио моштију ће у наредна три дана боравити у граду под Румијом. Пред великим бројем вјерника узнесене су молитве светитељу за исцјељење обољелих до канцера и других тешких болести.

Видовданска академија коју је на платоу испред Саборног храма Светог Јована Владимира организовала православна црквена општина Бар, започела је уводним поздравом протојереја Јована Пламенца.

Затим је Видовданску бесједу одржао др Дејан Мировић, вандредни професор Правног факултета на Универзитету у Косовској Митровици, а за културно-умјетнички програм били су задужени КУД Свети Јован Владимир, дјеца са вјеронауке, хор Светог Јована Владимира и пјевачка група Дарови Светог Јована Владимира.

Дејан Вукић

Др Дејан Мировић – Видовданска бесједа:

 

Pin It on Pinterest

Share This