Izaberite stranicu

Светом литургијом и поменом страдалим Грбљанима, Поборима, Маинама, Будванима, Паштровићима и Кртољанима у Балканским ратовима, Првом и Другом свјетском рату, од Косова, по Косову и до данашњих дана, данас је у манастиру Подластва у Грбљу одржана централна прослава Видовдана у Боки, јавља портал in4s.net.

Началствовао је архимандрит Методије (Остојић), изабрани епископ диоклијски, уз саслужење бококоторског свештенства.

Након парастоса, благосиљан је славски колач у славу Божју и у част Светог великомученика Лазара косовског – крсне славе Парохије грбаљске.

У присуству бројних вјерника, међу којима је била и предсједница СО Котор Драгица Перовић, вијенац на спомен-костурницу од бољшевичких богобораца страдалим Грбљанима, Поборима, Маинама, Будванима, Паштровићима и Кртољанима у име општине Будва положили су предсједник будванске скупштине Ђорђије Вујовић и потпредсједник општине Будва Веселин Марковић.

Обављено је и освећење нових манастирских звона.

Мишо Албијановић, предсједник Друштва гуслара „Цар Лазар“ из Приштине уручио је архијерејском протопрезвитеру бококоторском Момчилу Кривокапићу „Лазареву повељу“ због заслуга на очувању „духовних и националних вриједности рода српског и напорима за обнову храма на Ловћену”.

У културно-умјетничком програму наступили су чланови „Краљевског реда витезова” из Београда који су у оклопима приредили реплику средњовјековне борбе, а најмлађим посјетиоцима приказали стреличарске вјештине.

Наступили су и вокална солисткиња Анастасија Мрђеновић и чланови Пјевачког друштва „Грбаљ“.

Рајо Војиновић

Фото: https://www.in4s.net

Pin It on Pinterest

Share This