Izaberite stranicu

Програм „Трагање за смислом“ у организацији „Херцег Фест“ удружио је синоћ у Дворани Парк изузетне ауторе, историчарку науке Александру Нинковић Ташић и новинара уредника издавачке куће и емисије „Агапе“ Александра Гајшека, те веома пажљиву новску публику којој су представљене књиге „Биографије Николе Тесле и Михајла Пупина“ и „Звездобројци“ и четири антологије настале на основу емисија „Агапе“ .

Спријечен да допутује у Херцег Нови, видео поруком обратио се публици Арно Гујон аутор књиге „Сви моји путеви воде ка Србији“. Он је истакао да веома воли да дође у Црну Гору, а посебно када је у друштву малишана са Космета које редовно доводи на љетовање, а који су га, како је истакао, научили шта значи слобода. Необичну исповјест младог Француза који је одбио да ради за чувени Лореал а основао хуманитарну организацију „Солидарност за Косово“, објашњавајући да би у Лореалу био страшно богат а људима би пружио само могућност козметичких промјена, а кроз хуманитарни рад постаје духовно богат јер помаже ономе коме је потребно да заиста живи боље, наставио је Александар Гајшек свједочећи о властитом преображају.

Он је, како је рекао Гајшек ,започео у Манастиру Савина, у сусрету са оцем Јустином, настављен је током обиласка Хиландара па у манастиру Прохор Пчињски након чега његов живот више никада није био исти. Тај преображај резултирао је серијалом „Агапе“ у којем му је сарадник Владета Јеротић а само неки од саговорника били су Душан Ковачевић, Емир Кустурица, Раша Попов али и људи које свакодневно срећемо. Гајшеково казивање завршено је дефиницијом културе која је проистекла из забиљежених разговора, првенствено са Јеротићем.

-Један драгоцен човек у том интервјуу даје свима нама храбрости, и подстрекује нас да, иако за себе сматрамо да смо медиокритети и да немамо Бог зна какве дарове, да личним трудом и те како можемо много ако смо у сфери културе. Јер, на питање „шта је култура“ он каже: религија, фолозофија и уметност. Чак, Емир Кустурица иде тако далеко па каже – култура је Бог. И, заиста ја мислим да нам је Бог дао културу не бисмо ли дошли некако до њега, до тих божанских висина.

Александра Нинковић Ташић је својим казивањем рушила приче о ривалитету и свађама два генијална научника Михајла Пупина и Николе Тесле, а казивању о њиховом заједничком путу и залагању за науку и свој народ придружила и трећег великана Милутина Миланковића, јер су сва тројица, како је навела, самоувјерено помјерали границе знања и покретали технолошке револуције.

-Различите личности, различите борбе, а изворишта иста, традиција на коју се ослањају иста, звездани свод исти. Сва тројица су била спремна да се жртвују и да се одрекну свих удобности живота, да би чинили опште добро, највише да би чинили добро свом народу.

Ташић је подсјетила и на последњи сусрет Пупина и Тесле, апострофирајући и тада да су се њихове судбине преплитале, да су се подржавали дијелили исто наслијеђе и људске вриједности, да су као и Миланковић дијелили исти идеализам и уливали га у науку а снагу црпили из божанског и духовног надахнућа и вјере у добро у људима.

Медијатор програма био је Шпиро Живковић, а скоро једноипочасовна промоција завршена је цитатом који потписује Милутин Миланковић: „Иметак може имати различите облике, па не мора бити увек материјалан, него сме да буде и духовни. Ако дозволите и тај његов облик, онда и као бескућник нећу бити сиротиња.“

Извор: Радио Херцег Нови

Pin It on Pinterest

Share This