Izaberite stranicu

Ђакон Емануил из Александријске патријаршије одржаo у Бијељини у суботу, 23. јуна, предавање о раду Православне цркве у Уганди, али и о тешком животу људи у овој земљи.

Његов боравак у Бијељини организовао је Мисијски фонд ове епархије уз благослов Његовог Преосвештенства Епископа Фотија. Пријатељство са свештеником из Уганде датира са Сабора православних цркава на Криту који је одржан прије двије године.
-Ова комуникација и пријатељство траје од тада, а прича коју смо чули од ђакона Емануила веома је интересантна. Он је ђакон Александријске патријаршије у Уганди, његов отац је свештеник, имају утемељење православне хришћанске цркве у свом дому више деценија –  рекао је Синиша Шаренац из Мисијског фонда Епархије на конференцији за новинаре.

–Уганда има 40 цркава и око 70 богослужбених простора. Народ Уганде суочава се са бројним проблемима, а највећи су недостатак воде и неимаштина – рекао је ђакон Емануел говорећи о животу православне заједнице у Африци и суживоту са другим вјерским заједницама.

Иако је православна црква у Уганди сиромашна, њена дужност је да помогне вјерницима и то ради кроз разне пројекте -поручио је ђакон Емануел.

Помоћ Православној цркви и народу Уганде
Епархија зворничко-тузланска организовала је на простору који покрива хуманитарну акцију за помоћ Православној цркви и народу Уганде која је намијењена за ископавање бунара у овој афричкој земљи.
Клирик Александријске патријаршије у Уганди ђакон Емануил, који борави у посјети Епархији зворничко-тузланској, одржао је 23.06.2018. у Бијељини предавање о раду Православне цркве у Уганди и тешком животу људи у овој земљи.

Публику је поздравио на српском језику ријечима “Помаже Бог”, а уз видео презентацију говорио је о историји, култури и вјери ове земље у којој православље датира из 1929. године.

Према његовим ријечима, народ Уганде суочава се са бројним проблемима, од којих су највећи недостатак воде и неимаштина.

Православа заједница у Уганди има 76 православних свештеника, стотињак цркава, од којих су 40 зидани објекти, као и једну болницу, а раде без довољно економске подршке.

Организатор посјете ђакона Емануила је Мисијски фонда Епархије зворичко-тузланске.

Прилози грађана уписивани су након предавања које је гост из Уганде одржао у Културном центру Епархије зворничко-тузланске у Бијељини.

У току боравку ђакона Емануила за православну цркву у Уганди је скупљено 14.023 КМ.

Поред помоћи у новцу, Епархија зворничко-тузланска, свештеници и вјерни народ су поклонили и један лаптоп, те више одежди, мантија, крстова и сл.

Посјета манастирима и црквама Епархије зворничко-тузланске

У сриједу 3. недјеље по Духовима, 20. јуна 2018. године, ђакон Емануил Камања, клирик Александријске патријаршије из Уганде, посјетио је манастир Тавну.

Драгог госта из далеке афричке земље дочекала је игуманија Марта са сестринством те духовник манастира архимандрит Лазар (Кршић).

У току дана, ђакон Емануил је посјетио и манастирe Папраћу и Ловницу.

У манастиру Папраћа, госта је дочекао архимандрит Николај, настојатељ манастира са братством.

Касније, истог дана, ђакон Емануил је посјетио и манастир Ловницу, посвећен светом великомученику Георгију. Поред игуманије манастира, Јоване, у манастиру је госта дочекало сестринство и духовник манастира јеромонах Јован (Радић).

Сутрадан, на дан празновања Светог великомученика Теодора Стратилата, гост из Уганде је стигао у посјету граду Добоју, гдје су га срдачно дочекали локални свештеници. Камања је у њиховој пратњи посјетио цркву у Добоју, задржао се у разговору, а на крају је скупљен и одређен прилог као помоћ православној мисији у Уганди.

Други дио дана је био одређен за посјету манастиру Светог Николаја на Озрену, гдје је госта дочекао јеромонах Серафим испред Управе манастира и монах Саво.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Pin It on Pinterest

Share This