Izaberite stranicu

Жири књижевне манифестације „Видовданско песничко бденије“ одлучио је да награда „Златни крст кнеза Лазара“ ове године припадне песнику из Новог Сада Ивану Негришорцу.

„У песничком опусу Ивана Негришорца ради се о аутентичном искушавању слободе и то у свим сферама људскости. Неоавангардна поезија устаје против поетичких принуда, тако и Негришорчева садашња религиозно-патриотска поезија устаје против политичких принуда почетка 21. века“, навели су чланови жирија у образложењу своје одлуке.

Друга награда „Грачаничка повеља“ припала је песнику из Београда Братиславу Р. Милановићу.

„Он је саживљен с митском сликом и уграђује у ткиво своје песме, ослоњен на наслеђе европске књижевности“, објаснили су чланови жирија.

Књижевници из Београда Весни Капор припала је награда „Кондир косовке девојке“ јер су, према мишљењу жирија, њени романи и приповетке „интимне теме и одјеци колективне историјске судбине“.

„Перо деспота Стефана Лазаревића“ припало је песникињи из Чачка Оливери Недељковић, за поезију која трага за „апсолутном чистотом, појединачног и општег“, саопштио је жири.

Овогодишње чланове жирија манифестације „Видовданско песничко бденије“ чинили су: песникиња Злата Коцић, проф. др Слободан Владушић и књижевни критичар Жарко Миленковић.

Покровитељи манифестације су Канцеларија за Косово и Метохију, Министарство културе и информисања Владе Републике Србије, Општина Грачаница, Скупштина града Приштине – Грачаница.

Извор: КиМ радио, Грачаница

Pin It on Pinterest

Share This