Izaberite stranicu
Откривање споменика браћи Соколовић – Мехмед паши и Светом Макарију на Видовдан у Андрићграду биће један од највећих подвига српске вјере и културе, оцијенио је академик Матија Бећковић, подсјећајући да су се на овај празник одиграли неки од најважнијих догађаја у српској историји.
“На тај чин је српски народ чекао вековима и најзад је добио знамење које је, у ствари, повеља наше духовности и споменик души српског народа”, рекао је Срни Бећковић, који ће бесједити на сутрашњој церемонији откривања споменика.

Он је додао да је Ћуприја на Дрини, завјештање Мехмед паше Соколовића, “поново озидана”.

У Андрићграду ће сутра, на Видовдан, бити обиљежено стотину година од велике побједе српске војске у Првом свјетском рату и на улазу у камени град биће отркивен споменик браћи Соколовић – Мехмед паши и Светом Макарију, обновитељу Пећке патријаршије.

Споменик браћи Соколовић, који ће се наћи уз обиљежја Иви Андрићу и Петру Петровићу Његошу у Андрићграду, дјело је вајара Зорана Кузмановића који је и аутор скулптуре Гаврилу Принципу постављене у Београду.

Кузмановић, који је на споменику радио двије године, изјавио је да ово дјело показује да се може побиједити непобједиво и помирити непомирљиво, као што се истинском снагом може издићи изнад религије и државе.

Идејни творац Андрићграда, прослављени српски режисер Емир Кустурица изјавио је раније да је споменик браћи Соколовић “једна од највећих радости његовог живота” и да споменик представља опозив тези да “нема рата док не удари брат на брата”.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This