Izaberite stranicu

Руска православна црква очекује да ће почетком јула у Москву доћи делегација Цариградске патријаршије на разговор о ситуацији око Украјинске православне цркве, казао је РИА Новостима предсједник Одјељења за спољне црквене везе Руске православне цркве Митрополит волоколамски Иларион.

Према његовим ријечима, још се не предлаже сазивање сабора помјесних цркава ради разговора о ситуацији око УПЦ.

“Сада се налазимо у стадијуму консултација међу помјесним православним црквама. И сада делегација Цариградске патријаршије обилази помјесне цркве како би им објаснила своју позицију по том питању. И очекујемо да ће ова делегација доћи до нас почетком јула”, казао је Митрополит Иларион који се налази у Атини на засједању Интерпарламентарне скупштине православља.

Примијетио је да је значајан догађај био посјета четворице митрополита Украјинске православне цркве Московског патријархата Цариграду 23. јуна.

“То су били Митрополити Агатангел одески, Иларион доњецки, Теодор каменец-подољски и Антоније бориспољски. Они су се сусрели са Патријархом Вартоломејем. Током шесточасовног разговора они су имали могућност да Патријарху дају реалну информацију о ситуацији на Украјини, о реалним а не надуваним бројкама, које обично употребљавају расколници када говоре о наводној масовној подршци идеји тзв, независне цркве за независну Украјину. И ја се надам да ће глас четворице митрополита канонске цркве бити саслушан у Цариграду”, казао је Митрополит волоколамски.

На питање о позивима за додјелу аутокефалије другим црквама, нпр. Архиепископији америчкој, одговорио је да то нијесу упоредиви процеси.

“Ту је важно схватити да у украјинском православном народу не постоји подршка идеји аутокефалије. Њу је дискредитовао лидер расколника Филарет Денисенко који је на њој током многих година градио своју политику”, казао је Митрополит Иларион.

По његовим ријечима постоји још много других фактора због којих је та идеја непопуларна.

“Прије свега због тога што вјерујући народ Украјине жели да сачува јединство с Руском православном црквом, која се родила у дњепарској крстионици Светога кнеза Владимира. То је јединство изнад свих политичких граница. Уз сво уважавање државног суверенитета Украјине, ми увијек напомињемо да појава политичких граница не би требало да води до раскола у Цркви”, казао је јерарх.

Украјинска црква ужива права аутономије у саставу Руске православне цркве и не зависи од Москве ни административно, ни финансијски нити у било каквом другом односу, казао је Митрополит Иларион.

На питање да ли је било ко изразио подршку расколницима, он је одговорио да у РПЦ немају такве информације.

Предсједник Украјине Петро Порошенко 22. априла је изјавио да је Цариградска патријаршија започела процедуру неопходну за успостављање јединствене аутокефалне православне цркве у Украјини. У одговору на овакав захтјев свјетских власти синод Цариградске патријаршије је навео да је “ријешио да по том питању буде у тијесном општењу с осталим сестринским православним црквама ради информисања и координације”.

У Украјини сада дејствују канонска Украјинска православна црква (УПЦ МП), као аутономна црква у саставу Московског патријархата,  и у православном свијету непризнате црквене структуре “Кијевски патријархат” (УПЦ КП) и Украјинска аутокефална православна црква (УАПЦ).

Извор: РИА Новости

С руског: Рајо Војиновић

 

Pin It on Pinterest

Share This