Izaberite stranicu

Споменик браћи Соколовић – Мехмед-паши и Светом Макарију, који ће на Видовдан бити откривен у Андрићграду, дјело вајара Зорана Кузмановића, биће данас превезен у Андрићград.

Споменик, настао захваљујући идеји режисера Емира Кустурице, показаће новим генерацијама позитиван примјер из историје Срба и Бошњака, а овјековјечени братски загрљај везира Мехмед-паше Соколовића и патријарха Српске цркве Макарија, биће симбол обнове Пећке Патријаршије – највећег и најзначајнијег догађаја за српски народ у вријеме турске владавине, пишу Вечерње новости.

На Видовдан, 28. јуна у Андрићграду се обиљежава стотину година од велике побједе српске војске у Првом свјетском рату

На Видивданској свечаности бесједиће академик Матија Бећковић, а споменик ће отворити предсједник Републике Српске Милорад Додик. Традиционално, биће одржани и многобројних културни програми, позоришни и музички – од гудача до хармонике, рекао је Кустурица.

Овогодишњи Видовдански дани, према његовим ријечима, биће у знаку завршетка Првог свјетског рата. Тако ће већ 29. јуна у Историјском институту Андрићграда, на семинару посвећеном овој теми, учествовати стручњаци из Америке, Енглеске и Русије.

Извор: РТРС

Pin It on Pinterest

Share This