Izaberite stranicu

Делегација Синода канонске Украјинске православне цркве Московског патријархата посјетила је 23. јуна Цариград, и са Патријархом васељенским г. Вартоломејем разговарала о украјинском црквеном расколу,  јавља портал Pouke.org позивајући се на руске, украјинске и грчке црквене сајтове.

Чланови делегације, предвођени Митрополитом одеским Агатангелом, прво су се помолили за мир у Сабору Свете Софије, потoм светињама патријаршијске цркве на Фанару, а затим их је примио Свесвјатејши Архиепископ Константинопоља, Новога Рима и васељенски Патријарх кир Вартоломеј.

Били су присутни и чланови Синода Цариградске цркве, Митрополит пергамски Јован (Зизјулас), Митрополит галски Емануил (који је водио разговоре о украјинском питању са помјесним црквама) и Митрополит Смирне Вартоломеј.

Сусрет је почео молитвом коју је предводио васељенски Патријарх. Потом се одески Митрополит Агатангел у име предстојатеља Украјинске православне цркве г. Онуфрија захвалилио Свесвјатејшем на прилици за братски разговор.

Резултате разговора изнио је Митрополит бориспољски Антоније, управик послова Украјинске православне цркве.

Он је за портал “Православни живот” нагласио да су разговори били дуги и отворени и нијесу се тицали само Украјине и Цариграда, већ и мишљења свих помјесних цркава.

Патријарх Вартоломеј је нагласио да он не жели да се мијеша, посебно да на било који начин легализује раскол, већ да пружи помоћ у начину исцјељења раскола.

Циљ и Фанара и канонске Украјинске православне цркве јесте да се расколници врате у лоно Православне цркве. То није лако, али је у Цариграду наглашено да сви они који шире гласине да је већ написан “Томос о аутокефалији УПЦ” раде против Константинопољске патријаршије.

Рајо Војиновић

Pin It on Pinterest

Share This