Izaberite stranicu

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије обавио је у суботу 23. јунаа саборно крштење у Саборном храму Рождества Христовог у Мојковцу.

Свету тајну миропомазања примило је двадесет нових чланова Цркве Божије. Крштење је честитао Преосвећени Епископ Јоаникије, говорећи, у својој архипастирској бесједи, о крштењу као духовном рођењу човјековом.

„Свето крштење спира све наше гријехе и оне наслијеђене, прародитељске и наше личне, спира прљавштину гријеха, одгони таму из наших душа и мрак демонски. Ова света вода, која је постала извор живота, обнавља наше биће, не само за овај дан, него она има чудотворно дејство да обнавља биће оних који се крштавају за цио њихов живот, даје им и овај привремени земаљски живот, и живот вјечни“, рекао је Владика.

Додао је да на светом крштењу новокрштени добијају анђела чувара, хранитеља душа и тијела наших, који нас упућује на путеве добре, мирне, свијетле, разумне, срећне и благословене, а одвраћа од злих путева, од пакости и таме, упућује, увијек, према Богу, према правди, истини Божјој, на оно што је за спасење, на добро дјело, на милосрђе, љубав, на слогу.

„Када сте примили свето миропомазање, тада сте, заправо, примили, невидљиво, силу, дејство и благодат Светог животворног и живоносног Духа Божјег, који даје пуноћу вјере хришћанске у Оца и Сина и Светог Духа, даје пуноћу вјере у Цркву Божју, пуноћу наше свете православне вјере апостолске, светоотачке вјере предака наших, вјере отаца наших, вјере која нас рађа и препорађа, обнавља, оплемењује, Христове вјере“.

„Дух Свети ће вас упућивати, у све дане вашег живота да се искрено и са вјером молите Богу, да Бог чује глас ваших молитава. Гдје се год Богу молили искрено, од срца, Бог ће отварати своје ухо да чује вашу молитву, да је услиши и испуни. Та благодат се, нарочито, даје да бисте учествовали у животу Цркве. Од данас ви можете кумовати, крштавати, како ваља своју славу славити и, што је најважније, можете ићи у храм Божји као синови и кћери Божје, обраћати се Богу живом, истинитом, свесилном, свемоћном као свом Оцу Небеском“, казао је Владика Јоаникије.

Он је честитао и данас склопљена кумства, поручивши да светиња кумства треба, увијек, да се поштује и држи часно, честито, на шта су нас, указао је Преосвећени Епископ, упућивали и наши преци.

Примајући свето крштење, нови чланови Цркве Божје само су поставили темељ свог хришћанског живота. На том темељу се зида доброта, правда, истина, вјера, а то се најбоље учи у Цркви Божјој, гдје нас, казао је Његово Преосвештенство, учи сам Господ.
У Мојковцу је, раније јутрос, Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, благословио косачку мобу, коју је организовало локално Комунално предузеће. У кошењу Мојковачке Пољане (плато бившег јаловишта), површине 18 хектара, учествовало је близу двије стотине косаца.

„Поздрављам предсједника Општине г.-дина Ранка Мишнића и представнике Комуналног предузећа и честитам на овој акцији. Косидба је лијеп посао, излазимо на сунце Божје, на ову цвијетну ливаду, у природу, радимо, дружимо се, заједничаримо и то је оно што утврђује наше заједништво, нашу љубав, солидарност. Ја се овоме радујем, нарочито због тога што овдје имамо дивно људско и традиционално дружење. Нека буде срећно и благословено, свима на здравље и на спасење“, поздравио је учеснике косачке мобе Епископ Јоаникије.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

 

Pin It on Pinterest

Share This