Izaberite stranicu

У недјељу четврту по Педесетници – када наша Света Црква прославља свете апостоле Вартоломеја и Варнаву, 24. јуна, одслужена је Света Литургија у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици.

Овим евхаристијским сабрањем началствовао је протојереј Мирчета Шљиванчанин, уз саслужење протојерејâ-ставрофорâ : Драгана Митровића и Далибора Милаковића, те протојерејâ: Миладина Кнежевића, Бранка Вујачића и протођакона Владимира Јарамаза.

Отац Мирчета је у свом пастирском обраћању казао  да Христос Спаситељ свијета, Господ Бог даје шансу свима људима будући да је Бог – Бог љубави, и да је највећи и најважнији закон – закон љубави:

“Закон љубави је већи  и важнији од свакога закона другога. И сваки закон је мали пред законом љубави. А Христос нам је управо донио тај закон. Дакле, донио је то, донио је суштину – да у сваком човјеку видимо лик Божији, да видимо слику Божију. Данашње јеванђеље нам управо то поручује”, поручио је између осталог у свом пастирском слову протојереј Мирчета Шљиванчанин.

Он је између осталог говорио и о живој вјери, вјери живота, вјери дјелатној, вјери која није садржана у љуштурама формалности и форми.

”Опоменуо је нас, који често мислимо јер смо православни хришћани – формално што смо из православног народа и што имамо православно предање – да смо самим тим ми већ изабрани и бољи од других људи. Е Христос нам овдје поручује то : Опет и опет изнова провјеравајте се ! Запитајте се гдје сте. Јер у ствари коме је много дано – много ће се и тражити од њега. То нам Господ овдје поручује. Да се испитамо гдје смо то ми са нашим животом, да ли смо заиста истински православни хришћани или само номинално – по имену. А да ли смо истински православни хришћани – то се увијек види по нашем животу. Не по ономе што причамо, не по ономе гдје идемо, него по ономе како живимо. А како живимо то се увијек види по томе како се односимо према Богу и како се односимо према ближњима”, рекао је свештеник Мирчета Шљиванчанин.

Борис Мусић

КОМПЛЕТНУ БЕСЈЕДУ ПРОТОЈЕРЕЈА МИРЧЕТЕ ШЉИВАНЧАНИНА МОЖЕТЕ ПОСЛУШАТИ КЛИКОМ НА ОВАЈ ЛИНК

Pin It on Pinterest

Share This