Izaberite stranicu

Црква посједује непроцјењиво богатство не само у оквиру богослужења и светоотачких дјела, већ и унутар црквене умјетности. Познато је да поштовање светих икона у цркви заузима врло значајно мјесто. Што је икона? Ријеч икона је грчког поријекла и означава образ, слику’. Али, икона је нешто више од обичне слике: она није само украс храма или илустрација Светог писма. Она је предмет који органски представља дио богослужбеног живота. Тиме се објашњава значај који црква придаје икони, као специфичном образу који је сама уобличила у борби против паганизма и јереси, и који је, током иконоборачког периода, платила крвљу многих мученика и исповједника, казала је конзерваторка Јасминка Гргттревић, отварајући документарно-умјетничку изложбу Иконе из ризница паштровских манастира у Спомен-дому „Стефан Митров Љубиша“ у Будви.

Она је истакла да у икони црква не препознаје само један вид црквеног учења, већ хришћански израз у његовој цјелости.

Стога, изван цркве и њеног живота није могуће разумјети, нити објаснити црквену умјетност. Као свештени образ, икона је један од начина појављивања црквеног Предања, упоредо са усменим и писменим предањем. Поштовање икона Спаситеља, Мајке Божје, анђела и светих, јесте догмат хришћанске вјере, он произлази из основног исповједања цркве из Очовјечења Сина Божјег. Његова икона је свједочанство Његовог истинског, а не привидног Оваплоћења. Због тога се често иконе називају ‘теологијом у бојама’, истакла је Гргуревић.

Аутори концепта изложбе и организатори су мр Луција Ђурашковић, историчарка умјетности и директорица ЈУ Музеји и галерије Будве и археолог Душан Медин. Изложба је састављена од 15 икона из паштровских манастира Прасквица (Свети Стефан), Режевићи (Режевићи) и Градиште (Буљарица), насталих у периоду од 18. до 20. вијека у домаћим, грчким, венецијанским и руским радионицама, а чији су аутори, између осталих, чувени иконописци припадници бококоторске сликарске школе Димитријевић-Рафаиловић, потом Никола Аспиоти са Крфа, Алексије Лазовић, Марко Крстов Греговић, први академски образовани сликар са наших простора. Ова изложба приређује се у оквиру програма Европске године културне баштине (2018), којим на националном нивоу координира Министарство културе. Изложба се може погледати до 9. јула.

Извор: Вијести

Фото: Фејсбук страница ЈУ Музеји и галерије Будве

 

Pin It on Pinterest

Share This