Izaberite stranicu

Љепота вокалне музике, била она духовна или свјетовна, ауторска или народна-традиционална, до изражаја долази ако је изводи онај чији глас носи снагу, љепоту и пуноћу, без обзира чини ли то а капела или уз инструменталну пратњу. Они који прате збивања везана за, сада прилично скромну, сцену етно музике у Црној Гори, знају да је један од тих изузетних етно пјевача и млада Даница Црногорчевиђ, која је својим извођењима уљепшала многа дешавања. Њен звонки глас препознатљиве боје у пуном значењу ријечи доказ је да је људски глас најкомпликованији и уједно најљепши музички “инструмент.”  А у то се могао увјерити свако ко је барем једном чуо Даницу како пјева. Зато ће они који умију да препознају квапитет сигурно у своје музичке колекције уврстити и недавно објављени први солистички ЦД Данице Црногорчевић ,Дођи, Господе”.

СБ је изашао по благослову Митрополита црногорско-приморског Амфилохија, у издању Манастира Острог. Штампан је у Сити рекордс-у, а излазак је помогла Митрополија црногорско-приморска као и Манастир Ћурђеви Ступови, те Зорица и Момчило Церовић.  Даница Црногорчевић је недавно промовисала и први спот за пјесму “Свети Јоване Владимире” сниман у Саборном храму у њеном родном Бару, који је посвећен овом светитељу наше Цркве, а у продукцији “Бубуљ” Дејана Сенића. Подршку им је дао и протомајстор Момчило Станојевић.

На наше задовољство Даница је посјетила редакцију “Дана” са супругом, ђаконом Иваном Црногорчевићем и њиховом кћеркицом Касијаном, истичући да јој је највећу подршку за излазак овог ЦД-а пружио управо супрут; односно његова истрајност и вјера у оно што она ради. Дио материјала је снимљен чак прије три године, али је све било на чекању, док је поново супруг није наговорио да
се врати пројекту који је сада резултирао ЦД-ом  “Господе, дођи”.

– Ово је мој први самостални албум. Такође, на ЦД-у су пјесме за које можемо рећи да су спој традиционалних елемената народног пјевања с духовном музиком и духовним текстовима, и у том смислу је овај албум наставак онога што радим од почетка – каже Даница Црногорчевић. Она додаје да се за овај спој опредијелила како би и млађој и старијој публици приближила духовну музику, а доказ да је на правом путу су они који су већ чули неке од пјесама и који кажу да су им већ “ушле у ухо”.

Чињеница да је ријеч о албуму духовне музике, а који није хорски, додатно је занимљива. Јер, најчешће се сусрећемо са албумима на којима је већи број вокалних и инструменталних извођача или хорски састави.

– У почетку јесте тешко отпјевати и један тон без пратње, да ти нико не да интонацију, без инструменталне пратње или других гласова и слично. Али, кад човјек воли да пјева, и када то чини из љубави, из душе, мислим да то није апсолутно проблем, и зато сам се одлучила да овим албумом људима представим оно што је у мојој души – наглашава Даница.

Планира да сними и албум са народним пјесмама са Балкана, који би читав био а капела. Док се и та жеља не оствари Даница Црногорчевић ће пјевати и почети да промовише овај ЦД. Тако
ће прилику да чују како изводи композиције најприје добити публика у Бијелој, 28. јуна, а ускоро би требала бити одржана и прва званична промоција.

А, зашто су се одлучили да најприје сниме спот за пјесму посвећену Светом Јовану Владимиру, одговор даје Иван Црногорчевић.

– Тај светитељ нас некако од почетка прати, Даница је из Бара, тамо смо се и упознали, спојио нас је Св. Владимир који је и заштитник Бара, а прошле године се обиљежавао и јубилеј везан за његово име. Тако је ова пјесма и спот уједно и неки наш допринос свецу чије име се стално провлачи кроз наш однос. Уједно то је и најбоља промоција прелијепог Саборног храма у Бару који му је посвећен – каже Црногорчевић, додајући да се нада да ће урадити спот и за пјесму посвећену Св. Василију Острошком. Но, отом, потомјер то захтијева велике финансијске трошкове и вријеме, додају Црногорчевићи.

Надахнути истином

Текст за пјесму “Долетио бијели голуб”  написао је Иван Црногорчевић, потстакнут Даничиним гласом, али и поезијом и дјелом Његоша и дешавањима везаним за капелу на Ловћенну.

– Како ће се неки завјет или народно памћење оживјети ако не кроз пјесму, и сматрам да народ најлакше доживљава догађаје испричане кроз пјесму. А, пјесма “Долетио бијели голуб”, настала је спонтано. Прво је Дана почела нешто да пјевуши, и онда су ме њена мелодија и глас надхнули да напишем текст који има за циљ то памћење, односно да се покрене обнова идеје да се ловћенска капела врати на своје мјесто. Јер сматрам да наша слобода почива у ловћенској капели објашњава Црногорчевић.

Једанаест пјесама на ЦД- у

На ЦД-у “Господе, дођи” се налази 11 пјесама, традиционалних народних и ауторских композиција духовног карактера писаних за ову прилику “Христос се роди”, “Св. Василију Острошком”, “Св. Јоване Владимире”, “Земљо моја”, “Св. Нектарије Егински”, “Долетио бијели голуб”, “Говори, Господе”, “Св. Архангелу Гаврилу”, “Богородице Дјево”, “Сини јарко сунце са Косова” које Даница пјева на српском, и грчка народна пјесма коју и изводи на грчком “Ехе Геја Панагиа”.
Највећи број текстова написао је Здравко Остојић, а ту је и текст владике Николаја, те Милана Петровића и Милана Комненића и ђакона Љубомира Ранковића, као и њеног супруга ђакона Ивана Црногорчевића “Долетио бијели голуб”. Музику и аранжмане за овај албум углавном потписује Андреј Андрејевић у чијем студију је и сниман материјал. За дизајн ЦД задужен је био свештеник Александар Орландић, а за фотографију Драган Николић и Лазар Брајовић.

Ж.Ј.

Извор : Дан

Pin It on Pinterest

Share This