Izaberite stranicu

Посљедњих година остварио сам сарадњу са Српском православном црквом. Одржао сам лучинданску бесједу 2015. године, светосавске бесједе одржао сам неким приликама у Бијелој и у Храму Христовог Васкрсења у Подгорици. Уредник сам едиције зборника о Светом Јовану Владимиру. До сада је изашло шест књига, које сам промовисао с митрополитом Амфилохијем на сајмовима у Подгорици и у Београду. Аутор сам мноштва чланака у домаћим и међународним часописима, као и у „Светигори“ и „Свевиђу“. Учествовао сам и на великом броју научних скупова у Црној Гори и Србији. У Црногорско-руском друштву у Никшићу имао сам неколико предавања. Учествовао сам на округлом столу о заштити ћирилице који је организовала, између осталих, и наша црква. Очигледно да су мојим бившим колегама, с Филозофског факултета и Универзитета, засметале те моје активности. Други разлог не видим, каже за „Слободу“ др Васиљ Јововић.

А управо је његов бивши колега Живко Андријашевић, који је у то вријеме био проректор Универзитета Црне Горе, био тај који је Универзитету у Новом Саду послао тужбу на Јововићев докторат, оптужујући га да је дијелове свог научног рада плагирао. Уједно, лажна оптужба за плагијат, коју је као неосновану одбацио поменути универзитет, била је један од разлога због којег Јововићу није продужен уговор о раду на Филозофском факултету у Никшићу.

– Докторирао сам у Новом Саду. Андријашевић је њима послао тужбу на мој докторат, коју су они одбацили као неосновану. Сва документација о том случају, испред вас је. Године 2016. јавио сам се на интерни и јавни оглас за ангажовање у настави за студијску 2016/2017. годину на више предмета. Комисија која је писала извјештај, похвалила ме је и са задовољством констатовала да ће ми радо препустити наставу за све поменуте предмете, али да не може још јер ми докторат није нострификован. Прошле године конкурисао сам на интерни оглас (могу се јавити само запослени на УЦГ) и екстерни оглас (могу се јавити и лица ван УЦГ) за ангажовање у настави за студијску 2017/2018.  годину. Међутим, грубо сам одбијен. Извјештајем комисије сатанизован сам и путем медија изложен јавном линчу. Филозофски факултет искористио је извјештај комисије да ми раскине уговор и моју егзистенцију доведе у питање, и то без икаквог образложења, послије 17 година рада на Универзитету Црне Горе. На извјештај комисије реаговао сам код декана Филозофског факултета, међутим, писани одговор нисам добио, објашњава наш саговорник.

Реаговао је и код надлежних институција, те је Министарство просвјете наложило просвјетној инспекцији да обави инспекцијски надзор, у чији смо записник имали увид.

– Записником о инспекцијском надзору поништен је и стављен ван правног дејства извјештај комисије, односно констатовано је да рјешење о именовању комисије за ангажовање наставника, које је донио декан Филозофског факултета, не производи правно дејство, односно да накнадно донесени извјештај комисије нема правног основа. Инспекторка је Филозофском факултету наложила да понови интерни оглас. По мојим сазнањима, Филозофски факултет то није испоштовао. Тиме су часове ослободили за свој кадар. А кад смо већ код кадра, опште је позната чињеница да на свим значајним мјестима на Универзитету, функцију имају чланови владајућих структура. Очигледно да им није одговарало да историју на том факултету предаје неко ко сарађује са Црквом, бори се за опстанак ћирилице и не учествује у дукљанској антисрпској кампањи у Црној Гори. Њих не интересује стручност, већ подобност.

Да би га се, како објашњава, ослободили, декан Филозофског факултета формирао је комисију у којој није био нико из научне области средњег вијека, а то налаже Статут.

– У комисији су били људи из других области, а предсједник комисије био је Живко Андријашевић. На основу оптужби, а не доказа, отказ ми је уручен на Велику Госпојину, 28 августа прошле године. У јесен су реаговали Министарство просвјете и просвјетна инспекција, који су како рекох, поништили спорни конкурс и наложили Филозофском факултету да га поново спроведе што овај није урадио, закључује на крају Јововић.

Очигледно да им није одговарало да историју предаје неко ко сарађује са Црквом, бори се за опстанак ћирилице и не учествује у дукљанској антисрпској кампањи у Црној Гори.

На тужбу Андријашевића, коју је послао Филозофском факултету у Новом Саду с тврдњама да је Јововићев докторат плагијат, одговор је стигао од Етичког суда и Вијећа Филозофског факултета у Новом Саду, у којем се каже да су оптужбе неосноване и да је Јововићев научни рад оригинал.

– Одбија се захтјев за утврђивање повреде академског понашања, који је проф. др Живко Андријашевић поднио ради утврђивања плагијата у дијелу докторске дисертације др Васиља Јововића под називом “Средњовјековне историјске теме у периодици Црне Горе од 1835. до 1941. године”, јер је сумња у постојање повреде академског понашања неоснована, каже се у одлуци Филозофског факултета Универзитета у Новом Саду.

Извор: Слобода

Pin It on Pinterest

Share This