Izaberite stranicu

У стаљинистичком маниру, гдје су партија и директор Бог и батина, а идеолошка чистота монтенегринског и антисрпског ДПС-овог погледа на свијет и образовање, у Гимназији „Петар Први Петровић Његош” у Даниловграду јуче је завршен дисциплински поступак против професора Југослава Благојевића.

Њега је Наташа Латковић, директор, оптужила да је повриједио радну обавезу, јер није дозволио да се прочита обавјештење о нерадним данима уочи мајских празника које није било написано на ћирилици.

Ана Јелић која је водила дисциплински поступак, одбила је све захтјеве Благојевића и његовог адвоката, а ради се о изузећу Латковићеве због злоупотребе положаја и кршења закона, а није дозволила ни да се представници Удружења Бјелопавлића „Бијели Павгле“ укључе у овај поступак као окривљени на страни Благојевића. За Јелићку је све то било небитно, па ће наредних дана Латковићка одлучити о судбини професора Благојевића, који више од 40 година ради у просвјети и до сада није имао никакав сукоб са директором или било ким у гимназији. За Благојевића и његовог адвоката посебно је спорна одлука Јелићке да одбије предлог о изузећу Латковићеве.

– Као овлашћени заступник Наташе Латковић, ви немате право да одлучујете о њеном изузећу, јер је то управо особа која вас је поставила за заступника. То треба да раде друге надлежне службе, а не ви, примјетилла је Милица Обрадовић, адвокат Благојевића.

Међутим, Јелићка је била неумољива објашњавајући да Правилник о дисциплинском поступку не предвиђа изузеће директора, који је у овом случају против неподобног професора покренуо дисциплински поступак, овластио заступника да у њено име води процес, а на крају и доноси коначну одлуку.

– Када знам ко одлучује о дисциплинском поступку немам дилему каква ће бити пресуда. Данас се у нашој школи одиграла једна фарса и не интересује ме какав ће бити крајњи исход. За мене је најважније признање и подршка ученика, а захваљујући полицијским методама Латковићеве, моји ђаци и ја смо добили високо признање Српске православне цркве и Митрополије црногорско-приморске. Митрополит Амфилохије нам је уручио орден Светог Петра Цетињског, а дужан сам да пренесем руководству ове установе да ће митрополит предложити и да ова школа примјени име, јер је несхватљиво да се у школи која носи име Светрог Петра Цетињског прогони ћирилица. На том писму је писао Свети Петар и каква је то школа која носи његово име, а прогања ћирилицу, рекао је Благојевић.

Благојевић је казао да без његових ученика не би било могуће да се брани ћирилица и обиљежава годишњица НАТО злочина. Он је истакао да његови ђаци свједоче истину не размишљајући о последицама.

– А та истина је да је све вриједно у Црној Гори од њеног настанка написано на ћирилици и да је 1999. године према нашем народу почињен злочин чије жртве не смијемо заборавити. Моја заслуга, ако је има, је у томе што сам их подржавао и помагао у свему што су на том плану радили. Оно због чега смо обиљежени и због чега желе да нас кажњавају је што смо тражили равноправност ћирилице коју су само формално или грешком чак и Уставом гарантовали, истакао је професор и подсјетио да је причу о равноправности ћирилице у овој школи први покренуо професор Јанко Булатовић.

Иако је дициплински поступак трајао два сата, Наташа Латковић се није укључивала у расправу. Једино је упозоравала Јелићку да води рачуна о миру у канцеларији и да не дозвољава разговоре између Благојевића и његовог адвоката са грађанима који су пратили овај поступак. У канцеларији директора окупило се двадесетак Даниловграђана који су на тај начин хтјели да пруже подршку Благојевићу. У једном тренутку, Јелићка је из сале удаљила грађане и медије, објашњавајући да су неки докази тајни и да их не могу сви чути.Докази су се односили на читање изјава ученика које је Благојевић спријечио да прочитају обавјештење које је било написано само на латиници.

Извор: Дневне новине “Слобода”

Pin It on Pinterest

Share This