Izaberite stranicu

У Годињу је прексиноћ  одржана изборна Скупштина Удружења Црмничана „13 јул“, на којој је за новог предсједника Скупштине изабран Гојко Раичевић, директор дневног листа “Слобода” и уредник портала “ИН4С”, док је нови предсједник Управног одбора Зоран Лековић, дугогодишњи друштвено-политички активиста из овог краја. За потпредсједника Скупштине удружења изабран је Рајко Ђуришић.

Избору новог руководства претходило је упознавање скупштинара из црмничких села са извјештајем који је, само дан прије него ће га задесити изненадна смрт, сачинио оснивач, његов највећи добротвор и предсједник Удружења Црмничана „13 јул“, Веселин Лековић.  У извјештају се подсјећа да је ова асоцијација Црмничана основана 2000.године, иако је неформално спроводила активности још од почетка деведесетих година прошлог вијека.

-Враћен је поново духовни живот у Црмници. Сачували смо наше цркве и манастире од отпадника који су изопштени из православља. Вратили смо традицију налагања бадњака и освећења васкршњих јаја сада већ устаљеним доласком митрополита црногорско-приморског Амфилохија на Васкрс у Вирпазар.Сваког Видовдана се у Црмници служи парастос за све наше јунаке и страдални народ од Боја на Косову до данашњих дана“ – наведено је у извјештају који је прочитао новоизабрани предсједник УО Удружења Црмничана Зоран Лековић. У обраћању након што је изабран, Лековић је рекао да је за Црмничане окупљене у овом удружењу питање цркве ријешено трајно, те да је „осим на очувању вјере и традиције неопходно радити и на економском развоју свих црмничких села“.

Предсједник Скупштине Гојко Раичевић казао је да је допринос покојног Веселина Лековића остварењу циљева удружења немјерљив, те да је он управо показао пут који треба слиједити.

-Једино што чврсто можемо обећати, без имало задршке, јесте да ћемо уз помоћ свештенства Српске православне цркве и њене митрополије црногорско-приморске, потомству оставити свијест и сјећање ко су и од кога су – истакао је Раичевић, након што је предсједавање Скупштином удружења Црмничана „13 јул“ преузео од Мартина Драгишића.

Раичевић је потенцирао како је неопходно да удружење направи базу података проблема са којима се сусрећу Црмничани, која би послужила као основа за  нове активности асоцијације.

Скупштину је благословио парох барски Јован Пламенац, који је и сам Црмничанин. Он је одслужио и помен члановима Удружења који су преминули између двије последње скупштине. Пламенац је такође честитао новоизабраном руководству, наводећи да је Гојко Раичевић „цар јунака новог времена, не само међу Црмничанима, него у цијелој Црној Гори, а Зоран Лековић се доказао бранећи црмничке друмове, цркве и манастире, бранећи част, образ и традицију Црмнице“.

Извор: ИН4С

Pin It on Pinterest

Share This