Izaberite stranicu

У Штитарици код Мојковца данас су сахрањени земни остаци Јанка Вуковића, војника Југословенске војске у Отаџбини, једног од преживјелих са “злог пута” од Везировог до Зиданог моста из 1944/45. године.

Опело је служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са свештенством.

Владика је, након опела, рекао да Јанко није умро, него се упокојио.

“Упокојио се за овај земаљски живот да би се пробудио у вјечни, Божји живот. И нека би његов пут био блажен, и нека би његов благослов остао на свима нама, и благослов његовога честитог и часног оца Јована и браће његове”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика је рекао да је трагедија што се на братоубилаштву из Другог свјетског рата гради данашња Црна Гора.

“Ја то морам да кажем овдје пред Јанком и пред Јованом. На братоубилаштву и на богоубилаштву се гради. Они који су наслиједили те братоубице и богоубице из 1941. године, они настављају њихову идеологију братоубилачку и дијеле овај народ. Дијеле га и на тим диобама граде будућност Црне Горе, нажалост. Даће Бог, а ја се надам да ће и молитве Јанкове и Јованове, да се браћа врате једни другима, да се сједине у љубави братској и да прекину са тим братоубилаштвом које је донијело толико зла и толико мржње која и дан данас капа у нашем народу”, казао је Владика.

Рекао је да Јанкови потомци треба да се угледају на њега.

“Да се угледају на њега и да ходе путем који води у вјечни живот, да се клањају вјечном људском достојанству, а не овом пролазном ништавном коме се данас клањају они који су изгубили памет и разум и у том духу, нажалост, васпитавају и дјецу нашу”, закључио је Митрополит Амфилохије.

Књижевник Бећир Вуковић рекао је да се Јанковим одласком затвара страница историје страдалне генерације Вуковића која је просула своје кости од Везировог до Зиданог моста, страница којој још увијек недостаје истина.

“У наше дане, међу ријетким заточеницима истине могао је да стане Јанко Јованов. Али увијек нешто и фали истини. А испред те истине, оно што фали – јесте став. Тај свој став Јанко је држао до потоњег корака. Тако и данас Јанко Јованов, са прекрштеним рукама стаје и мирно излази пред Господа”, казао је он.

Рекао је да је Јанко једини у овим крајевима који је опет куповао своју кућу и куповао гроб очев.

“Да би те додатно казнили, нијесу те пустили из затвора да мајку у ледно чело пољубиш. Нијесу ти дали да оца Јована сахраниш у гробље, нијесу ти дали ни мајку да сахраниш. Таквог примјера нема у овим брдима”, казао је Бећир Вуковић.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић

 

 

Pin It on Pinterest

Share This