Izaberite stranicu

Поводом 360 година од оснивања Светог московског манастира Страдална који је уништен у вријеме комунистичке владавине, у Москви је уприличено сакупљање потписа ради његове обнове. Православни активисти су сакупили више од 84.000 потписа.

Свечани молебан служио је настојатељ цркве Покрова Пресвете Богородице у Путинки крај Москве и духовни отац манастирског братства  „Страдална“ протојереј Алексеј Гомонов.

На место где је некад стајао манастирски звоник  постављен је звоник. Спомен знак посвећен овом историјском манастиру постављен је на Пушконовом тргу у лето 2012. године а 2013. године предложено је да се споменик Александру Пушкину на Пушкиновом тргу помери и да се ту подигне капела у част манастира Страдална  и првих царева династије Романов.

Историјско друштво „Стара Москва“ такође је апеловало код градоначелника Москве лета 2016. године да се поново изгради манастир, и током 13 година сакупило је више од 120.000 потписа.

Сада има додатих више од 80.000 потписа.

„84.000 потписа грађана је досад сакупљено за оживљавање старог манастира, међу којима  је и 2.096 грађана који су потписали апел пре 1937. против рушења Саборног храма „Страснаја,“ саопштено је из ове манастирске обитељи.

Потписи ће бити послати Московској Патријаршији и московском градоначелнику. Обитељ намерава да сакупи још 100.000 потписа ради покретања  иницијативе која ће се разматрати на федералном нивоу.

***

Манастир је основан у 17. веку на историјском месту где је чудесна икона Пресвете Богородице Страдалне (која је донесена у престоницу из Нижњег Новгорода) свечано дочекана. Ова икона, позната по исцеливању болесних. Назив је добила јер су два Анђела са оруђима Христовог страдања – копља и Крста –осликани на њој поред Пресвете Богородице.

Када је Наполеонова војска напустила Москву, у овом је манастиру служен  је први чин благодарења Спаситељу поводом чудесног ослобођења од окупатора. Такође, прво црквено звоно се чуло са звоника манастира Страснаја након што је непријатељ отишао. Централни антиверски музеј отворен је на поседу манастира 1929. године, а зграде манастира су уништене 1937. године.

Извор: Православие.ру (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This