Izaberite stranicu

Начело бриге о људима без обзира на национално, вјерско и политичко увјерење од 1903. године покреће чланице кола српских сестара свуда у свијету, а потврђено је на недавном Сабору кола српских сестара Србије, региона и дијаспоре одржаном у Крагујевцу, којем су присуствовале предсједница КСС Црне Горе Драгица Спаић и потпредсједница Сенка Дурутовић.

Значај Сабора је фактички историјски јер је оформљена заједница кола која ће тако моћи много боље и више радити, казала је Драгица Спаић која је и предсједница КСС Херцег Нови.

-На свечаној скупштини Сабора усвојена су основна начела, која су присутна у свим колима од 1903. па после од обнављена деведесетих година. Основе су увијек биле брига о људима без обзира на национално, вјерско и политичко увјерење, ширење начела доброте, човјекољубља, родољубља. Пружање материјалне и социјалне помоћи угроженима, његовање националне, вјерске и културне традиције, подстицање унапређења међуљудских односа. Брига о дјеци, старима, болеснима, немоћнима, подстицање младих на добротворни рад, утицање преко медија на свијест и морал у заједници. То су начела која смо потписали, која ће се у току ове године до наредне проводити и пошто нам је ово теч почетак, уз избор предсједнице основан је и координацини одбор у којем је и Сенка Дурутовић. Она ће директно сарађивати са предсједницом Кола српских сестара из Крагујевца, казала је Спаић.

Том приликом одржана је и академија у Књажевско-српском театру у Крагујевцу у оквиру које је презентован историјат од оснивања Кола у Београду 1903.године па кроз Балканске до ИИ Свјетског рата када су сва кола била угашена. Одзив чланица је био велики, а Сабору су присуствовале представнице кола из Србије, Македоније, Републике Српске и дијаспоре.

-Интересантан податак је да су једино кола из Црне Горе уједињена за разлику од осталих, која ће се сада ујединити у заједницу оформљену на Сабору. На Михољској Превлаци је 2008. године основана Заједница КСС Црне Горе, одређена сам за предсједницу, а организовао нас је митрополит Амфилохије, јер су сва кола под јурисдикцијом Митрополије, укључујући и она из епархије Будимљанско-никшићке. Извјештаје подносимо митрополиту Амфилохију на годишњем нивоу, објашњава Спаић.

Значај заједнице КСС највише се огледа у узајамној помоћи међу колима која имају тешкоћа у раду.

-Кола су у незавидној ситауцији, а свакоме је основни мотив да све од себе да и помогне људима који су у невољи. Основни мотив обнављања кола у Црној Гори било је да се помогне избјеглима, ратницима на фронтовима. Данас је једна потпуно другачија ситауција, радимо мирније у смислу да се помаже а сва наведена начела можемо лакше испуњавати, стакла је Драгица Спаић.

Извор: Радио Хецег Нови

Pin It on Pinterest

Share This