Izaberite stranicu

Отац Стефан из манастира Хиландар јуче, 14. јуна је ступио на место Прота Свете Горе као представник српске царске Лавре која је у Светогорској хијерархији четврта, после представника манастира Ивирон (трећег у хијерархији, који је председавао Светом Гором до јуче). Отац Стефан биће „први међу једнакима“ у наредних годину дана када ће ту част преузети представник манастира Дионисијат, петог у хијерархији Свете Горе.

Отац Стефан је у неколико претходних мандата био представник манастира Хиландар на месту Прота.

Света гора има своју Свету епистасију, односно владу којом председава Прот тј. Протоепистат. Првих пет манастира у хијерархији Свете Горе наизменично дају свог представника за Прота, а примопредаја се врши сваког 14. јуна у главној Светогорској цркви – Протатској, у Кареји – престоници Свете Горе.

Сваки од првих пет манастира (Велика Лавра, Ватопед, Ивирон, Хиландар и Дионисијат) за време своје „владавине“ Светом Гором има своје заменике у склопу тетраде (представнике три манастира који су позиционирани од шестог до двадесетог места у хијерархији), па ће тако Светом Гором у наредних годину дана поред Хиландара у тој тетради бити и манастири Ксиропотам, Свети Павле и Григоријат.

Извор: Радио Слово љубве

Са торжествене примопредаје у Кареји прилажемо фотографију благодарећи Поклоничкој агенцији СПЦ „Доброчинство“ чија је група поклоника молитвено присуствовала овом свечаном чину.

Pin It on Pinterest

Share This