Izaberite stranicu

Чланови Братства православне омладине „Свети Лука“  из Котора протеклог викенда су боравили на Косову и Метохији и том приликом предали помоћ у одјећи, храни и новцу коју су прикупили у протеклом периоду.

У посвети којом су пропратили сакупљене дарове из Црне Горе, свештеници Гојко Перовић и Немања Кривокапић, заједно са младићима -члановима Братства православне омладине Св. Лука Котор, остало је записано: „У ову свету недјељу, Другу по Духовима, љета Господњег 2018, дођосмо Дома – по ријечима благовјерног црногорског краља Николе, – ми, Которани и Цетињани, вођени неком великом и неописивом силом, да не сједимо у нашим кућама и у нашим парохијама, него да данас, по свему, будемо становници Призрена“.

Обилазећи највеће наше светиње, чланови Братства су имали прилику да разговарају са монаштвом и народом који на КиМ живи у врло тешким условима. Поред братске подршке и љубави, размјењене си и информације које ће бити корисне у наредним активностима овог друштва а које се односе на помоћ нашем народу на КиМ.

Првог дана чланови Братства су посјетили Пећку патријаршију и Високе Дечане. Сутрадан су обишли светиње Призрена, манастир Архангела, гдје се налази гроб цара Душана, Призренску богословију, чувену Богородицу Љевишку. У Саборном храму Св.Ђорђа у Призрену учествовали су у Светој литургији а  предивно путовање завршили су посјетом манастиру Грачаница.

Истичући да је величанствен осјећај  узети благослов Светог краља Стефана Дечанског, свештеник Немања Кривокапић је подсјетио на посебну везу Которана са Дечанима.

-Познато је да су Дечане градили которски мајстори на челу са фра Витом Которанином, који у једном каменом натпису на манастиру, Котор назива ‘Краљевим градом’, јер је Котор преко два вијека био под Немањићима, а они су га често тако називали. И овим путем захвалио бих се свим нашим суграђанима који су узели учешћа у прикупљању помоћи за нашу браћу на Косову и Метохији. Идеја нам је била да им ту помоћ лично донесемо и дружећи се бар на кратко са њима, покажемо да смо увијек уз њих, посебно у овим тешким тренуцима, казао је свештеник Немања Кривокапић.

Предсједник Братства Драгољуб Васиљевић рекао је да је тешко ријечима описати осјећања када се човјек нађе међу тако великим светињама и када ту радост подијели са својом браћом на Космету.

По његовим ријечима ово је само једна у низу активности које ово Братство планира да организује у наредном периоду за наш страдални народ КиМ. Васиљевић се захвалио Црквеној општини которској на великој помоћи око организације ове хуманитарне акције као и свим грађанима који су на било који начин учествовали.

 

Предраг Николић

 

Pin It on Pinterest

Share This