Izaberite stranicu

На позив васељенског Патријарха Вартоломеја, више од 200 личности из подручја богословља, природних наука, политике, природе, грађанског друштва и штампе учествовало је у међународном еколошком симпосиону „За зеленију Атику: Очување Земље и заштита њених становника“,  који је ових дана одржан у „Музеју Акропољ“ у Атини и на Саронским острвима. Циљ симпосиона, који је један у низу ранијих сличнијих иницијатива овог, „зеленог Патријарха“ био је да размотри драматичне еколошке проблеме у Грчкој, а посебно да анализира везу између екологије и економије, укључев и последице великог прилива избеглица.

У свом кључном предавању Свесвјатејши Патријарх је истакао да је еколошка криза јасно ставила до знања до које мере је овај свет постао „расклимана целина“. Он сматра да се проблеми не могу више решавати на локалном нивоу или сводити их на регионални ниво. Атика, околина Атине, мора да у знак глобализације плати високу цену, подсетио је Васељенски Патријарх и указао на многобројне депоније ђубрета у брдима Атике и на огроман број пластичних предмета у мору, који представљају претњу биљном и животињском свету.

Отварању симпосиона присуствовао је и председник грчке државе Прокопис Павлопулос, са којим се Свјатејши Патријарх Вартоломеј претходно састао. Међу учесницима симпосиона били су представници Православне Цркве, међу којима митрополит Пергама Јован Зизјулас и митрополит Нове Јоније Гаврило (Папаниколау), који је на челу великог харитативног друштвеног рада Атинске архиепископије, али и нигеријски кардинал Џон Онајекен и холандски рабин Аврам Сетендорп и други, међу којима и представници Исламске заједнице.

На челу организационог одбора налазио се архиђакон Јован Хрисавгис, који је, између осталог, објавио и документацију еколошких иницијатива патријарха Вартоломеја под називом „On Earth as in Heaven“ („И  на Земљи као што је на небу“). Ускоро ће се појавити и његова књига „Creation and Sacrament“.

Извор: Катпрес (са немачког Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This