Izaberite stranicu
На празник Светих цара Константина и царице Јелене и Свете Јелене Дечанске,3. јуна школа вјеронауке парохије паштровске заједно са једним бројем родитеља и парохијана предвођена парохом, протојерејем Драгославом Ракићем кренула је на једнодневно поклоничко – туристичко и веома садржајно путовање.
Сунчано јутро и добро расположење пратило нас је већ при поласку. Задовољство је било ићи стопама наших предака,стопама старих српских земаља и наших древних покрајина.
Прво мјесто наше посјете била је тврђава Розафа у Скадру. Подсјетили смо се историјског значаја и положаја, и како је Скадар у десетом вијеку био престоница српске државе за вријеме владавине Светог Јована Владимира, затим „Зидања Скадра на Бојани“, те насушне историје свих нас о којој многи знају, и не само о Скадру већ и о другим српским престоницама, чак и из прича својих ђедова који су били директни учесници у његовим ослобађањима.
Друга станица обиласка била је Тирана – главни град данашње Албаније. Приликом посјете Тирани обишли смо прво новосаграђени Саборни храм Христовог Васкрсења који се налази у строгом центру града. Дио нашег Хора Света Јелена Штиљановић отпјевао неколико духовних пјесама између којих и „Свети Јован од Елбасан“ посвећену Светом Јовану Владимиру будући да се његове мошти налазе у овом храму као и сами празник који нам је предстојао. Након тога обишли смо главни градски трг Скендербег око којег се налазе главне државне институционалне зграде, затим Towet Clock, мала кула са панорамским погледом која је била затворена, али смо имали прилику да видимо и стару споља осликану џамију која се налази у истом дворишту. Послије културолошког обиласка, један дио групе кренуо је у обилазак тржног центра док је други дио обишао хотел Sky Tower гдје су на врху хотела у ротирајућем ресторану-кафетерији уз одмор и посластице, имали прилику да уживају у панорамском погледу на град и да то забиљеже прелијепим фотографијама.
По обиласку главног града упутили смо се на југ, према још једном престоном српском древном граду Драчу у данашњој Албанији. Изразито топли тропски дан није нас поколебао у расположењу и даљем обиласку.
При доласку у Драч прво смо обишли Цркву Светих Апостола која се налази преко пута познате Драчке луке, а затим туристички комплекс Ventus Harbor и остали обалски дио града уз двосатно задржавање у овом прелијепом граду.
Кратком лекцијом из српске историје Драча, парох је истакао да је Драч као древно православно епископско сједиште, заједно са познатим Драчким Округом 29. новембра 1912. године, постао један од округа Краљевине Србије.
При повратку из јужног приморског дијела Албаније завршна дестинација био је Скадар али овај пут централни градски дио, у чијем језгру се налазе православна црква, католичка црква и џамија у непосредној близини, које су новијег датума, што нам свједочи о добром или пропагирању доброг мултикомфесионалног и мултиетничког живота. Такође у граду се поред старих, традиционалних или трошних фасада институционалних зграда налазе и нове модерне. Ми смо се, наравно, осјећали слободно као своји на своме и касније вечерње сате и у складу са покладама прије поста дивно вече провели уз коју калорију више код већ провјерених деликатес мајстора.
Остаје  још да се захвалимо свима на дивном дружењу и да позовемо друге да нам се придруже на неком од нових путовања као и у похађању школе вјеронауке и недељним дружењима у новој школској години од септембра.
Посебну захвалност дугујемо и аутопревозничкој фирми „In Tourist“  Каменово – Будва, који увјек за нашу школу нађу времена и посебну и више него хришћанску и братску понуду.
парох паштровски
 протојереј Драгослав Ракић

Pin It on Pinterest

Share This