Izaberite stranicu

Јединствене грузијске фреске у манастирском комплексу Давит Гареџија из 9-11. века оштећене су, јавља Грузијски журнал.

Фреске у конаку и у Саборној манастирској цркви били су жртве вандализма. Оштећене су натписима скрижама и маркером. Иначе, споменик се налази на УНЕСКО листи наслеђа и представља значајан историјски споменик Грузије.

Ово није први случај да неки културни споменик буде оштећен натписима туриста или домаћих хулигана. Штавише, нико ниједном није био кажњен што је упропастио изглед културног споменика у Грузији, пошто се такви случајеви откривају много касније.

Еуропа Ностра наводи манастирски комплекс Давид Гареџи међу седам најугроженијих историјских споменика, што значи да ће Национални завод за заштиту културног блага у Грузији сместа отпочети са прикупљањем новца за поправљање оштећених целина.

Манастир Давид Гареџи је усечен у стенама у области Какети у источној Грузији на полупустињским падинама планине Гареџа, око 60-70 км југоисточно од грузијске престонице Тбилисија.

Манастирски комплекс садржи стотине ћелија, цркава, капела, конака, трпезарија усечених у стенама. Поред тога, ова област служи за заштиту угрожених животињских врста и сведочанство је најстаријих људских насеља.

Манастир је основао у 6. веку Давид (Свети Давид Гареџели) један од 13 асирских монаха који је стигао у ову област. Његови ученици Додон и Лукијан проширили су првобитну лавру и основали још два манастира.

Извор: Basilica.ro ( са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This