Izaberite stranicu

Чудотворна Kурско-корена икона која се налази у Њујорку сваке године доноси се у Курск ради утехе верних.Тада се организује литија са иконом у којој учествује више хиљада вјерника. Ове године, 8. јуна се обележава 400 година од провођења литије.

Литија ће тог дана кренути од манастира Знаменаja у Курску до испоснице Пресвете Богородице. Прва литија са иконом одржана је 1618. године указом цара Михаила Фјодоровича. Био је то први пут да је ова чудотворна икона свечано пренета из манастира Знаменаја до Курско-корене испоснице поводом освећења прве, онда дрвене цркве Рођења Пресвете Богородице. Међутим, традиција је прекинута 1919, када је икона однета у иностранство, а обновљена је тек 1990. године. Мада има података да je, упркос забранама и прогонима, мања група верника тајно пешачила стазом којом иде литија све до затвореног манастира, где су се молили за повратак иконе.

Чудотворна Kурско-корена икона донета је поново у Курск 23. септембра 2009. године, после скоро једног века боравка у иностранству. Од 1957. године икона се чува у Саборној цркви Знака Руске Заграничне Цркве у Њујорку.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This