Izaberite stranicu

У Недељу Свих Светих која се ове године прославља 3. јуна на дан Светих и Равноапостолних Цара Константина и Царице Јелене у Републици Доминикани, најмлађој православној Црквеној Литургијској заједници СПЦ, пројавила се велика благодат о чему желимо да обавјестимо сав православни вјерни народ.

Управо на дан Равноапостолних  Цара Константина и Царице Јелене, који су родом из Ниша, њихов суграђанин и православни Србин Драгослав Илић, успјешан пословни човјек, побринуо се за своју Цркву и овдашњи вјерни народ поклонивши парцелу за изградњу првог православног Храма на овом острву.

Велико је чудо и радост да се то баш догодило на овај Свети дан и да је баш један Нишлија, господин Илић, овдје на другом крају свијета, уочи прославе овог великог празника саопштио архимандриту др Евстатију Аздејковићу своју хришћанску намјеру и жељу да одвоји и поклони дио парцеле која је у његовом власништву за изградњу храма Преображења Христовог, те да  ће такође свесрдно помоћи и у његовој изградњи.

Предвиђена парцела за будући храм налази се у оквиру великог тржног комплекса који је такође власништво господина Драгослава Илића и налази се у елитном делу чувене  Пунта Цане.

Одмах након Свете Литургије господин Драгослав Илић је у телефонском разговору са Архиепископом Цетињским и Митрополитом Црногорским г. Амфилохијем потврдио своју намјеру и саопштио да ће поклонити парцелу за изградњу Православног храма. Вриједност донације и поклоњене парцеле износи преко 200.000$. 

Уз Божију помоћ радови на изградњи храма ће почети у најскорије вријеме и претходиће им велика и широка акција прикупљења донација, од савјесних епископа, свештеника и лаика свијесних смисла православног живота и ширења православне литургијске мисије наше Свете Цркве, како у отаџбини, тако и у далеком расијању.

Сама чињеница да је архимандрит др Евстатије Св.Литургију за 3, јун најавио само дан раније сабрало се на Свето Причешће преко 20 вјерних душа, Руса, Украјинаца, Мађара и Срба. Такође, да напоменемо да смо оснивањем ове Литургијске заједнице у овој далекој тропској земљи успјели да превазиђемо све националне нетрпељивости и будемо исконска црквена заједница још док смо служили по разним локалима и кућама.

Већ 30. јуна имамо заказану следећу Свету Литургију коју ћемо служити код поменутог ктитора Илића, када ћемо, ако Бог да,прославити и Видовдан.

архимандрит др Евстатије Аздејковић

Pin It on Pinterest

Share This