Izaberite stranicu

У Бару су Светом литургијом на остацима храма из VI вијека, Барском триконхосу, почели Дани Светог Јована Владимира.

Светом службом началствовао је протојереј-ставрофор Слободан Зековић уз саслуживање јереја Александра Орландића а одговарали су јереј Младен Томовић, протојереј Љубомир Јовановић и Дејан Томовић.

Након Литургије, присутним вјерницима отац Слободан казао је да прослава празника Светог Јована Владимира традиционално започиње Светом литургијом на овим древним, раним, старохришћанским темељима у храму који је према налазима археолога из VI вијека а можда и старији.

-У овоме храму су се генерације Хришћана Богу молиле, крштавале, вјенчавале и са Христом у Светој литургији сједињавале. Овдје,  у овоме Светоме храму, молио се сигурно и сам Свети Јован Владимир. Ово Литургијско славље које смо овдје започели наставићемо сјутра у древном Манастиру Пресвете Богородице Ратачке, гдје ћемо у 9 часова служити Свету литургију. У недјељу ћемо служити на темељима древнога Манастира Пресвете Богородице у Крајини у Остросу а, ако Бог да, у понедјељак ћемо заједно прославити славу Саборнога Храма, казао је отац Слободан.

Он је позвао све да се у ове свете дане сабирају како на Литургијама тако и на другим свечаностима у оквиру четвородневне манифестације Дани Светог Јована Владимира.

-Да заједно сви прославимо Име Божије, да прославимо великога угодника Божијег и нашег покровитеља Светога Јована Владимира који нека би нам свима био од помоћи и његове молитве да нас прате у све дане нашега живота. Нека сте сви благословени и нека је свима срећан овај дан, овај празник и сви дани који су пред нама и да се у ове дане и све дане нашега живота радујемо Господу, радујемо једни другима и да се сабирамо око Светих Олатара, закључио је у свом обраћању вјерном народу сабраном на Барском триконхосу, протојереј-ставрофор Слободан Зековић.

Након Свете службе сабрање је настављено уз пригодно послужење које традиционално припремају чланови Српског културног друштва „Словољубве“ из Бара.

Дејан Вукић

 

Pin It on Pinterest

Share This