Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је јутрос са свештенством Свету службу Божију у цркви Вазнесења Господњег у селу Кржања у Кучима.

Након Литургије, Владика је служио помен упокојеним оснивачима, ктиторима, свештенослужитељима и добротворима овога храма и свим Кучима погинулим у ослободилачким ратовима и похари Куча.

На крају службе, у архипастирској бесједи рекао је да је Божја заједница неразорива.

„Ради те заједнице је Бог и створио овај свијет као заједницу неба и земље и свеукупне творевине. И сабрао је свеукупну творевину, њену доброту, њену љепоту у људском лику, створивши човјека по својој слици, по својој прилици, по своме лику и по своме подобију“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да је, с друге стране, уградивши у човјека свој лик чудесни тако у њему објединио и Бога и свијет.

„То јединство се нарочито остварило у личности Христа Богочовјека, који је пуноћа свега онога што се догађало од настанка свијета. Слово Божје је све из ничега створило, као што пјева наш Ловћенски Тајновидац“, казао је он.

Казао је да је Дух Свети онај који оживотворава, који даје живот свему.

„И обједињује све. Нарочито на Духовдан, на силазак Духа Светога објединио је и сабрао све, и све призвао на јединство, на заједништво. И не само на јединство ово природно, него кроз њега на јединство које је натприродно, вјечно, Божанско јединство, јединство човјека са Богом, јединство људи и творевине Божје са Богом и јединство људи једних са другима“, казао је Владика Амфилохије.

Владика Амфилохије је подсјетио да је из једне крви сав род људски и сваки земаљски народ.

„И призван је сваки земаљски народ да се причешћује хљеба живота који силази с неба, Христа Бога нашега, који је почетак и крај, који је први последњи, који је јагње заклано за живот свијета, који чека да се све сабере што је свето и честито кроз историју око престола Божјега“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Рајо Војиновић

Фото: Јован Радовић

Pin It on Pinterest

Share This