Izaberite stranicu

По благослову Патријарха српског Иринеја, на Белом двору у уторак, 29. маја одржан је први и једнодневни симпозијум професора вјерске наставе Српске православне цркве. На симпозијуму је учествовало преко 60 вјероучитеља и представника Одбора за вјерску наставу православних Епархија Српске православне цркве из Србије, Црне Горе, Републике Српске, Босне и Херцеговине, као и подручја Хрватске где се предаје православна веронаука.

Благословом Његовог високопросвештенства Митрополита црногорско–приморског г. Амфилохија, вјероучитељи на челу са Катихетским одбором наше Митрополије узели су учешћа у овом веома значајном догађају који се тиче заједничког удјела у у циљу побољшања рада и организације на пољу вјерске наставе у цијелој нашој помјесној цркви.

Овом приликом организовано је и тродневно поклоничко путовање како би одлазак на сабрање едукативног карактера обогатили и духовним напајањем поклањајући се нашим дивним и великим светињама.

Првог дана група вјероучитеља из Црне Горе је посјетила манастир Милешеву, поклонила се руци и кивоту Светог Саве, обишла богату манастирску ризницу у којој су изложени древни богослужбени предмети и друге реликвије које наше вријеме дубоко вежу за немањићки историјски период.

По пристизању у престони град Београд, у Богословији Светог Саве, која нас је за ову прилику угостила, дочекао нас је протојереј-ставрофор Драгомир Сандо, познати професор Православног Богословског факултета у Београду, који је својим педагошким приступом оставио посебан печат многим студентима у пастирском и теолошком усавршавању.

Другог дана, цјелодневно сабрање почело је Светом литургијом коју су у Дворској капели Светог Андреја Првозваног служили протојереј-ставрофор Драгомир Сандо и протопрезвитер Мирчета Шљиванчанин, координатор Катихетског одбора Митрополиоје црногорско-приморске. На крају Свете литургије отац Драгомир је пожелио свима добродошлицу и позвао вјероучитеље на отварање симпозијума.

Радни дио симпозијума одржан је у Свечаној сали Белог двора. Протојереј-ставрофор Драгомир Сандо изразио је захвалност Eпископима који су упутили вјероучитеље на симпозијум, Његовом Краљевском височанству Престолонаследнику Александру II на гостопримству као и Министарству просвете Републике Србије на подршци коју пружа развоју вјерске наставе.

Послије угледно одржане форме часа професора Ивице Живковића, а на тему Вјера и формализам у вјери разговарало се о изазовима и проблемима у вјерској настави на подручју свих епархија.

Члан Комисије за вјерску наставу при Министарству просвете Републике Србије,  Милош Благојевић је поздравио све учеснике симпозијума,  указујући на неопходност одржавања оваквих сусрета и симпозијума вјероучитеља, како би се представило оно што је добро, али и отклонили недостаци у одржавању вјерске наставе.

Начин и услови одржавања вјерске наставе се разликују. У извјештају помоћника предсједника Одбора за вјерску наставу Архиепископије београдско-карловачке ђакона Бранислава Кеџића могло се чути да овај Одбор броји 256 вјероучитеља у више од 200 београдских школа, као и 30-40 вјероучитеља на повременим замјенама.

У Црној Гори се у државним школама не изучава вјерска настава., те се на 40 мјеста при храмовима, манастирима и парохијским заједницама организују часови вјеронауке. Према ријечима протојереја Мирчете Шљиванчанина координатора Катихетског одбора, у Црној Гори нешто више од 1500 малишана на тај начин прати вјерску наставу.

Професор Јован Лазаревић, члан Одбора за вјерску наставу Архиепископије београдско-карловачке истакао је недостатке и потешкоће у одржавању вјерске наставе у Србији, истичући превасходно неријешен статус професора вјерске наставе, проблеме са фондом часова па чак и недостатак уџбеника за вјерску наставу.

Са друге стране протојереј Синиша Шаренац, представник одбора за вјерску наставу Епархије зворничко-тузланске нагласио је да су професори вјерске наставе у Републици Српској и Босни и Херцеговини у свему равноправни са осталим наставницима, те да су услови рада за активности вероучитеља са ученицима на завидном нивоу а организованост у смислу обезбеђених уџбеника и пратећих наставних средстава  је регулисана на нивоу Цркве и државе.

„Данашњи скуп је величанствен, до сада невиђен и не доживљен јер су се по први пут овако окупили представници Одбора за вјерску наставу из готово свих земаља бивше Југославије и то управо у Белом Двору под покровитељством Престолонаследника Александра. Данас смо међусобно подијелили све оне добре примјере и добре резултате које остварујемо разним активностима у оквиру вјерске наставе, али смо се осврнули и на одређене потешкоће које професори вјерске наставе имају у раду, све са циљем да би их у одређеном моменту и превазишли. Посебно је важно што смо се на овом скупу договорили да оформимо једно савјетодавно тело које би објединило све вероучитеље како би заједно рјешавали све задатке и изазове који су пред нама и како би помогли једни другима захваљујући разним искуствима која има свако од нас“ – истакао је предсједник Одбора за вјерску наставу Архиепископије београдско-карловачке протојереј-ставрофор Драгомир Сандо.

Његово Краљевско височанство Престолонаследник Александар II је на самом крају симпозијума угостио вјероучитеље у свом дому, Краљевском двору на Дедињу.

Престолонаследник је вјероучитељима честитао на труду и раду нагласивши значај и важност њиховог рада за будућност и снагу наше Свете цркве, након чега је група вјероучитеља из Црне Горе у име Митрополије црногорско-приморске престолонаследнику уручила пригодне поклоне. Он је након тога позвао вјероучитеље да са својим породицама посјете Краљевски и Бели двор кад год су у прилици „јер је Дворски комплекс на Дедињу дом сваког од њих“ – истакао је Престолонаследник Александар.

Сусрет се и у наредним сатима огледао у братском и колегијалном дијалогу свих вјероучитеља који су поред стицања личних познанстава размјењивали своја искуства, а сабрање је завршено свечаном трпезом у Богословији Светог Саве.

Вјероучитељи наше Митрополије су се трећег дана у повратку за Црну Гору поклонили двјема великим светињама, манастирима Жича и Студеница, која је по ријечима Митрополита Амфилохија „Мајка, коријен и глава светих цркава у Србији“. Послије поклоњења Светом Симеону и Анастасији, упознајући се са свом красотом Студенице вјероучитељи су принијели заједничке молитве и благодарност на свему и за све, а посебно на дивном едукативном и просветном сабрању и братској љубави која је сва три дана била више него присутна.

Секретар Катихетског одбора

протојереј Драгослав Ракић

Pin It on Pinterest

Share This