Izaberite stranicu

Пуковник италијанског Црвеног крста Емерико Марија Лачети изјавио за “Новости” да му је по повратку с Косова дијагностикован “џиновски тумор” на плућима. Према његовим речима, тумор је био директна последица изложености јонизирајућем зрачењу којем је тамо био изложен.

Лачети се са Косова у Рим вратио јула 1999. године. Он је са својом службом имао задатак да помогне становништву на КиМ. Неретко је, како каже, удисао прашину и честице непосредно по бомбардовању.

Према његовим речима, већ у новембру су почели проблеми са дисањем, а крајем децембра потврђено је да има џиновски тумор. “Већ 1. јануара сам смештен у болницу, а три дана касније узет је узорак за биопсију. Стиже дијагноза најтеже неоплазије – нехоџгинов лимфом”, прича Лачети за “Новости”.

Већ 13. јануара маса му је затворила све функције на врату и почела да му притиска срце, а након биопсије почео је са хемио и радио терапијама, на које је пуковник добро реаговао, те се маса смањила за 95 одсто.

“Остало је пет одсто тумора и сада сам под сталном контролом, јер је у тумору пронађена маса дословно ‘округла керамика’, последица радијације и високих температура које се развијају при експлозији пројектила осиромашеног уранијума који, зна се припада нуклеарној технологији”, каже пуковник Лачети.

Он додаје да велики проблем има са костима, да има протезу уместо једног кука, а да има проблема и са лактовима и раменима. “Можда ћу морати да оперишем и други кук и уградим протезу”, рекао је Лачети.

После дуге правосудне битке, Суд у Риму је 2009. године признао Лачетију статус “жртве дужности”, а као узрок је наведена изложеност јонизирајућем зрачењу, док је делимичну одштету добио тек 2012. године.

Са захтевима многих других оболелих војника или породица жртава, није ишло глатко, пишу “Новости”. Оснивач Војне опсерваторије Доменико Леђеро, објавио је још 24. марта 2009. године да је тада било 2.558 оболелих италијанских војника због изложености осиромашеном уранијуму и да је преминуло њих 171.

Тек после више од девет година од бомбародвања на КиМ и јавних протеста, жалби судовима и резултата тада установљене комисије за истрагу, додељено је првих 30 милиона евра за обештећење жртвама осиромашеног уранијума.

Према последњим подацима, од 1999. године до сада је преминуло више од 359, а оболело више од 4.000 италијанских војника који су били изложени дејству осиромашеног уранијума, а међу њима је велики број оних који су били на Косову.

Каплар Ђузепе де Бјази (41) најновија је жртва канцера у редовма италијанске војске, од којег је оболео јер је био излажен дејству осиромашеног уранијума. Де Бјази је боравио у Босни и Херцеговини (1999), на Косову (2003), у Авганистану (2010) и у Либану (2012), наводе “Новости”.

Извор: Новости

Pin It on Pinterest

Share This