Izaberite stranicu

У свету чувени Белојезерски манастир-музеј, који се налази у Вологдској области 360 миља северно од Москве, добиће 508 милиона рубаља (више од 8 милиона долара) за обнову у оквиру федералног програма „Култура Русије“.

„Обим радова је огроман, а манастир је главно туристичко одредиште ове области и посећује га више од 300.000 људи годишње. Надам се да ће ова средства бити довољна како би музеј постао главно одредиште за екскурзије у целом Северном појасу Русије,“ изјавио је губернатор Вологдске провинције Кувшиников.

Обновиће се манастирске куле и црква Арханђела Гаврила, а подићи ће се хотел и ресторан у манастирском комплексу. Предвиђа се да радови трају до краја ове године. У великој мери ће се обновити манастирски зидови из 16-17. века.

Белојезерски манастир је основао 1397. године монах Кирило, најславнији од ученика Светог Сергија Радоњешког. Овде је дошао када је имао 60 година, а умро је у својој 90. години. Његове мошти се чувају у цркви Светог Кирила.

Услед свог великог духовног значаја манастир је примао прилоге од Василија III, Ивана Грозног, чланова царске куће Романових и многих кнезова и бојара. Поклањана су читава имања,  новац, драгоцене иконе, књиге и црквене утвари, тако да је од краја 15. до краја 17. века изграђен читав манастирски комплекс, међу којима и велика црква Успења Пресвете Богородице из 1496. године, као и мали Ивановски манастир и тзв. Велики град.

Совјетске власти су га претвориле у музеј 1924. године; калуђерима и монасима је било дозвољено да се врате у Ивановски манастир тек 1998. године.

Извор: Orthochristian.com (са енглеског Инфо служба СПЦ)

Pin It on Pinterest

Share This