Izaberite stranicu

Римски папа Фрањо примио је јутрос у Ватикану делегацију Руске православне цркве коју је предводио предсједник Одјела за спољне црквене везе Московске патријаршије Митрополит волоколамски Иларион.

Служба за односе с јавношћу Свете столице није објавила званично саопштење о садржају разговора.

Како сазнају РИА Новости, представници Московске патријаршије, који у Риму бораве по позиву Италијанске епископске конференције, узели су учешће у засједању радне групе РПЦ и Римокатоличке цркве у оквиру Форума-дијалога цивилних друштава Русије и Италије. Основна тема тога сусрета су проблеми везани за поклоништво светим мјестима и тзв. вјерски туризам.

У том контексту стране су указале на дубоке историјске и културне везе између Русије и Италије, као и традиционалну приврженост двају народа хришћанским вриједностима.

Осим тога, учесници сусрета су обратили посебну пажњу на проблем прогона хришћана на Блиском Истоку, као и на уништавање хришћанских светиња на том простору.

Важно је напоменути да ће вечерас бити одржано свечано отварање изложбе „Новомученици и исповједници Руске православне цркве“ у старом Латеранском дворцу у Риму, којем ће присуствовати  предсједавајући Патријаршијског савјета за културу Митрополит псковски и порховски Тихон и предсједник Понтификалног савјета за културу кардинал Ђанфранко Равази.

Извор: РИА Новости

С руског превео: Рајо Војиновић

Pin It on Pinterest

Share This