Izaberite stranicu

Света литургија служена је данас, на Духовски понедељак, у Цркви Светог Великомученика Георгија под Горицом у Подгорици. Светим евхаристијском богослужењем началствовао је протојереј Јован Радовић уз саслужење ђакона Ивана Црногорчевића и молитвено учешће бившег старјешине овог  Светог храма, протојереја-ставрофора Милуна Фемића.

Појци мјешовите певнице, Цркве Светог Георгија одговарали су на Светом Богослужењу.

Празничном бесједом сабранима се након прочитаног Јеванђелског зачала обратио началствујући свештенослужитељ Јован Радовић који је говорио о циљу хришћанског живота и начинима стицања благодати Духа Светога.

,, Сав наш живот треба да стреми ка томе – да стекнемо Духа Светога. Црква нам нуди Свете Тајне и Свете врлине преко којих је то могуће “, казао је отац, нагласивши да се то постиже молитвом пре свега, јер сваку молитву почињемо призивом Духа Светог… Царе небесни, Утешитељу, Душе Истине, Који си свуда присутан и све испуњаваш…

Поред молитве, прота Радовић је истакао да Духа Светога призивамо и Постом, исповиједањем а изнад свега Причешћем, нагласивши да је потребно да Му приступамо са вјером, смирењем и љубављу.

,, Као што и каже свештеник кад излази са Чашом – са страхом Божјим, вјером и љубављу, приступите “ , појаснио је прота.

Одговарајући на питање о правој молитви, подвукао је да не требамо много да робујемо правилу, као правилу – него да свему треба срцем да приступамо.

,, Свети оци, препоручују када се молимо да је добро када имамо пажњу, то је када оно што прочитамо,  разум разумије а срце осјећа, то је права молитва; значи, када се споји молитвено осјећање и разумијевање онога што је прочитано. Али, кажу Свети оци, када осјетимо у молитви да нас се Дух Свети косне, када нам на неком моменту стане пажња и осјетимо неку сладост духовну, тад треба да престанемо да се молимо.  С друге стране, Дух Свети је тај који нас учи како треба да се молимо и Он је Онај који виче – Ава Оче – као што каже у Јеванђељу “, нагласио је прота Радовић.

Потом је подвукао да нам је Црква дала Свете тајне путем којих примамо Духа Светога, али само уколико смо достојно припремљени јер је на нама да припремимо њиву срца свога, како би на њу могла да падне благодат Духа Светога – позвавши се на речи блаженог спомена Патријарха српског Павла, да ће Бог помоћи, ако има коме.

Нагласио је да Дух Свети не може да обитава у  души гдје је нечисто, прљаво – мржња, злоба свађа. Међутим, поред тога што је битно да смо припремљени за примање Духа Светога на прави и истински начин, како је отац истакао, потребно је и да будемо способни да сачувамо  благодатне Дарове које примамо.

,, По слабости нашој људској ми некако врло брзо то протраћимо, врло брзо се вратимо на своје старе гријехе и не чувамо ту светињу коју примимо у душу и срце своје “, рекао је отац Јован и истакао да би требало да се потрудимо да сачувамо то бесцен благо које примамо у Светој тајни причешћа, објаснивши да и на самој Литургији – нема Светога причешћа без Силаска Духа Светога.

,, Главна молитва наше Цркве у Светој литургији зове се Епиклеза – призив Духа Светога. Ми призивамо Духа Светога да Он од хљеба и вина учини Тијело и Крв Христову. И Он је Тај који Свете Дарове претвара у Тијело и Крв Христову. “ подвукао је прота у својој беседи на Духовски Уторак у Цркви Светог Георгија.

По примању  Најсветијег Тијела и Крви Господње заједничарење парохијана, након прочитаних благодатних молитава,  настављено је у црквеној гостопримници, храма под Горицом.

Елза Бибић

Pin It on Pinterest

Share This